Yetişme döneminde yağış, olgunlaşma döneminde kuraklık ve sıcaklık isteyen, yıllık yağış ortalaması 1000 mm’yi geçmeyen bölgelerde yetiştirilen bir üründür. Bütün bölgelerimizde, çoğunlukla sulama yapılamayan yarıkurak bölgelerdeki ovalarda yetiştirilir. Türkiye’deki iklim koşulları ile buğdayın üretimi ve verimi arasında doğrudan bir ilişki vardır. Yöreler arasındaki İklim farkı, buğday ekimi ve hasat dönemini etkiler. Örneğin; haziranda Çukurova’da, temmuzda iç Anadolu Bölgesi’nde ve eylül ayında Erzurum – Kars platolarında buğday hasadı yapılır.
Dünya buğday üretiminde ABD, Kanada, BDT ve Çin önde gelmektedir.
Buğday alanlarından alman verim, ilkbahar mevsiminde düşen yağış miktarına göre değişir. İlkbaharın yağışlı geçtiği yıllarda buğday üretimi fazla olur. Bundan dolayı buğday üretimi yıllara göre değişiklik gösterir. Ancak son yıllarda sulama sorununun kısmen giderilmesiyle buğday üretimindeki bu dalgalanmalar azalmıştır.
Türkiye’de buğday üretimi sürekli artmasına karşılık hızlı nüfus artışı nedeniyle buğday ihracatında bir artış görülmemektedir.
Buğday alanlarından alman verim, ilkbahar mevsiminde düşen yağış miktarına göre değişir. İlkbaharın yağışlı geçtiği yıllarda buğday üretimi fazla olur. Bundan dolayı buğday üretimi yıllara göre değişiklik gösterir. Ancak son yıllarda sulama sorununun kısmen giderilmesiyle buğday üretimindeki bu dalgalanmalar azalmıştır.
Türkiye’de buğday üretimi sürekli artmasına karşılık hızlı nüfus artışı nedeniyle buğday ihracatında bir artış görülmemektedir.
Doğu ve Batı Karadeniz kıyıları ile Doğu Anadolu’nun yüksek yaylaları dışında Türkiye’nin tamamında buğday üretilmektedir. Karadeniz kıyılarında buğday yetiştirilmemesi bölgede yaz yağışlarının görülmesiyle ilgilidir.
Buğday üretimin en fazla olduğu bölge İç Anadolu’dur. Bu bölge Türkiye buğday üretiminin yaklaşık 1/3’ünü sağlar. İç Anadolu Bölgesini Marmara ve Akdeniz bölgeleri takip eder.
Son düzenleyen Safi; 30 Ocak 2018 22:50