Arama

Boya Yapma Teknikleri - Tek Mesaj #3

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
11 Şubat 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Boya yapma teknikleri


boya yapma teknikleri?resize2802C210Birçok insanın boya için boyacılara yüksek meblağlar ödemesi, kaliteli işçilik sayesinde iz ve lekesiz duvarlara sahip olmak istemelerindendir. Duvar ve diğer yüzeylerde boya sonrası oluşan iz ve lekeler büyük bir çoğunlukla boyanın kalitesi ya da dokusundan değil, tamamen yanlış uygulanan boyama tekniklerinden kaynaklanır. Özellikle duvar boyanması sonrası görünen izler, kalıcı olduğu için estetik anlamda son derece olumsuz bir görüntü oluşmasına neden olur. Son yıllarda yaygın kullanılan saten boyalar fırça ve rulo izlerini daha çok gösterdiğinden, parlak saten boyalarda işçiliğin önemi bir kat daha artmaktadır.
Duvar boyanmasında iz ve leke bırakmamaya en çok dikkat edilmesi gereken alan, duvarların birleştiği köşe bölgelerdir. Ayrıca detaylı yüzeylerin boyanmasında da iz sorunu oluşabildiğinden, bu tür bölgelerin boyanması esnasında bir takım uygulama tekniklerinin kullanılması gerekir. Duvarların birleşme alanlarında kesme yapılmadan önce boyanın inceltilmesi, genel olarak köşelerde oluşan boya izlerini ve lekelerini engelleyecektir. Genel olarak duvarın boyanmasında kullanılan boyanın biraz daha inceltilmesi ve bir kat daha fazla boya yapılmasıyla çözülebilen duvar kenarlarındaki iz ve leke sorunu, yine de titiz bir işçilik gerektirmektedir.
duvar boyama?resize2802C163Söz konusu saten boyalar olduğunda iz kalmaması için rulo kullanılması gerektiğine dair olan inanış da, tamamen doğru değildir çünkü kaliteli bir rulo kullanılmasına rağmen doğru tekniklerle yapılmayan boya işlemleri sonrasında yine iz ve lekeler oluşabilir. İpekmat veya parlak nitelikli boyaların kullanılması durumunda dalgalanma sorunlarının yaşanmaması için normalden daha fazla inceltilmesi gereken boya, böylece daha yumuşak bir dokuya sahip olacağından duvar tarafından sorunsuz ve katmansız bir biçimde emilir. Yarımat ve ipekmat boyalarda dalgalanma görüntüsünün oluşmaması için uygulanabilecek bir diğer yöntem de, boş tarama olarak bilinen uygulamadır.
Duvarın boyanmasında kullanılan yarımat ve ipekmat boyalar kaliteli olsa dahi, bazen duvarın da yapısına bağlı olarak dalgalanma görüntüsü oluşabilir. Bu tür sorunların engellenmesi için boya uygulandıktan sonra diğer kata geçilmeden ve “fırça tekrar boyaya batırılmadan” bir defa daha rulo ile boyanın üzerinden geçilmesi gerekir. Bu şekilde uygulanan boş tarama yöntemiyle boya yüklenmeyen rulo, duvar yüzeyindeki boyanın eşit olarak dağılmasını ve böylece duvarda dalgalanma görüntüsü oluşmamasını sağlayacaktır. Son olarak unutulmaması gereken, kullanılan fırça ve rulonun boya ve yüzey ile uygun seçilmesi gerektiğidir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.