Arama

Tork ve HP Nedir? - Tek Mesaj #2

Teknikyaz - avatarı
Teknikyaz
Ziyaretçi
11 Şubat 2016       Mesaj #2
Teknikyaz - avatarı
Ziyaretçi
Tork anahtarını anlatmadan önce tork nedir bunu anlamak gerekir. Tork, kuvvet momenti veya dönme momentidir. Bir kuvvetin nesnenin ekseninde dönme eğilimidir. Uygulanan kuvvet itme veya çekme olabilir. Tork, bir nesnenin döndürülmesi olarak düşünülebilir.
Tork

Tork anahtarı ise bir cismin (civata, somun gibi...) istenilen basınçta sıkılığını kontrol eden ölçü aletidir.Bazı parçaların belirli bir sıkma derecesi olmalıdır. Örneğin bir traktör jantında bulunan civata ve somunlarının sıkma derecesi belirlidir. Yani civata ne çok sıkı nede çok gevşek olmalıdır. Eğer somunu çok sıkarsak civatayı kırabilir veya dişini yalama yaptırabiliriz. Bu uygun değeri sağlamak için tork anahtarı kullanılır.

Tork anahtarını kullanmak için önce sıkacağımız parçanın tork değerini bilmemiz gerekiyor. Bunun için dünyada oluşturulmuş standartlar ve bu standartlara bağlı kataloglar mevcuttur. Uygun değeri bunlar yardımıyla belirleyebiliriz. Bu aşamadan sonra sıkılacak parçaya göre tork anahtarına bağlanacak takımı(lokma, açıkağız anahtar başı gibi...) seçmeliyiz.Sıkılmış bir civatayı açıp sonra aynı tork değerinde geri takmamız gerekiyorsa bunu tork anahtarıyla yapabiliriz.Bunun için uyguladığımız kuvvete göre tork değerini gösteren tork anahtarları mevcuttur.
Tork anahtarının arkasında bir ayar vidası vardır. Bu vidayı çevirerek istediğiniz tork değerine anahtarı ayarlayabiliriz. Bu tork değerinden daha yüksek kuvvet uyguladığımızda anahtardan tık sesi gelecektir. Bu sayede istediğiniz değerde civatamızı sıkabiliriz.
Tork anahtarı kullanımında eğer tork anahtarının baş kısmını düzgün tutmazsak doğru tork değerini ölçemeyebiliriz.
Son düzenleyen Jumong; 24 Haziran 2016 08:56 Sebep: Sayfa düzeni.