Arama

Kama Nedir? - Tek Mesaj #2

Teknikyaz - avatarı
Teknikyaz
Ziyaretçi
13 Şubat 2016       Mesaj #2
Teknikyaz - avatarı
Ziyaretçi
Makina parçalarını kolayca birbirine bağlayan ve kolay şekilde sökülebilir bağlantı sağlayan çelik parçalara kama denir. Birleştirme işleminin yanında sıkıştırma işlevide görür. Genellikle dişli ve kasnak gibi parçaların bir mil üzerine bağlantısını sağlayarak milin dönme hareketini kasnak ve dişliye aktarmaya yarar. Parçaların birbirine kolay şekilde birleştirilip sökülmesinin yanında bakım ve değişim işlemlerinde zamandan tasarruf sağlar.


Kama nasıl takılır?

Mil üzerine enine veya boyuna kama kanalı açılır. Aynı şekilde mil üzerine takılacak parçayada mil üzerindeki kama yatağını karşılayacak şekilde kama yatağı açılır. kama yatakları karşılıklı hizaya getirilerek kama araya yerleştirilir. Böylece dönen mil üzerine takılan parça kaymadan mille beraber parçadada dönme hareketi sağlanır.
kama nedir

Mil eksenine paralel yapılan montajlarda boyuna (eğimsiz) kamalar, mil eksenine dik yapılan montajlarda enine (eğimli) kamalar kullanılır. Enine kamalar gelen kuvvetleri karşılama ve ayar işlemlerinde kullanılır. Kamaların yapımında sertleştirilmiş takım çeliği kullanılmaktadır.

Kamalar üç sınıfa ayrılmaktadır.

Paralel kama

Eğimli kama

Yarım ay kama