Arama


Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
17 Şubat 2016       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı
Cartel 1995 senesinde Almanya'da kurulan büyük ilgi toplayan bir Türk rap grubu. Grup, Almanya'da üç ayrı rap grubun bir araya gelmesiyle doğdu. Grubun "Cartel" adındaki albümü ilk önce Avrupa'da yayınlandı. Kısa zamanda Avrupa'da medyanın dikkatini çeken grup hakkında MTV müzik kanalında röportajlar yayınlandı. Türk müziğinin sesini dünyaya duyuran nadir topluluklardan birisi olmayı başaran grup Türkiye'de de büyük yankı uyandırdı.

Şu ana kadar İstanbul'da İnönü Stadyumu'nda konser veren ilk ve tek Türk Rap müzik grubudur. Radyo ve TV kuruluşları ilk haftada satılan ilk 100.000 CD’yi “Altın Kaset” ve 250.000 Cd’yi de “Çifte Platin” ödülüne layık gördüler ve popüler durumunu daha iyi gösterdiler. Cartel en başarılı Türkçe Rap grubu olarak bilinir ve söylenen şarkılar Türkçe, Almanca, İngilizce ve İspanyolca olduğu için söz zenginliğini bir kez daha gösterir. Cartelin CD'si Türkiye'de çıkmadan önce, Almanya'da 29.000 satmıştır. Türkiye'de toplam 543.000 adet satmıştır ve Türkçe Rap tarihine en çok satan grup olarak geçmiştir. Türkiye'de stad konseri veren ilk ve tek rap grubu olan Cartel İnönü Stadyumu'nda verdiği konserde Türkiye'de Michael Jackson'dan sonra en çok izleyici çeken konser olduğu için Amerikan Time dergisine konu olmuşlardır.

Kuruluş Değiştir

Grup, Almanya'da üç ayrı rap grubun bir araya gelmesiyle doğdu. Cartel'i oluşturan topluluklar, Karakan, Erci E ve Cinai Şebeke dir. Karakan'ın üyeleri Alper Ağa ve Kabus Kerim olarak tanınır. Cinai Şebeke'nin üyeleri ise M. Ali (Emali), Babalu (Ichibaba), Olcay (Ole) ve İnceefe (Çelik bilek Apo) olarak tanınır. Grubun Cartel adındaki albümü ilk önce Polygram Music tarafından Avrupa'da yayınlandı. Kısa zamanda Avrupa'da medyanın dikkatini üzerine çeken grup hakkında MTV müzik kanalında röportajlar yayınlandı.

Dağılış Değiştir

Cartel adlı albümden sonra üç ayrı grup olarak yollarını ayırdı ve solo çalışmaları başladı. 1997 senesinde Karakan ve Erci E, solo albümlerini çıkardılar. Özellikle Karakan beklediği ilgiyi bulamayınca Türkiye müzik piyasasından çekildi. Erci E, daha sonra bir albüm daha çıkardı ama sesini fazla duyuramadı.

Tekrar Birleşme Değiştir

2010 yılında tekrar toplanan Cartel, 15 yıllık suskunluklarının sebebinin Cartel'in isim hakkı ve menajerle yaşanan sorunlar olduğunu belirtti. Cartel grubu, bu uzun suskunluktan sonra Bugünkü Neşen Cartel'den adlı bir albüm çıkarttı. Eski gruptan farklı olarak İnceefe ve Kabus Kerim grupta bulunmamaktadır. Cartel müzik hayatını sürdürmektedir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.