Arama

Türkiye'nin Ovaları - Tek Mesaj #4

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
18 Şubat 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Türkiye'nin Delta Ovaları ve Özellikleri
Delta ovaları akarsuların taşıdığı materyallerin denize döküldükleri yerlerde biriktirmesi ile oluşan üçgen biçimli arazilerdir. Bir delta ovasının oluşabilmesi için akarsu ağzın yani denize döküldüğü kısımda akış hızının az olması, bol miktarda alüvyal taşıması, kıta sahanlığının geniş olması, gel git olayının yani medcezir olayının olmaması olması gerekir.
Okyanus kıyılarında gel - git olayları görülür bu yüzden okyanus kıyılarında delta ovaları oluşmaz. Ülkemiz delta ovaları görülür çünkü ülkemizin okyanusa kıyı yoktur ve akarsular bakımından zengindir. Delta ovaları tarım açısından oldukça elverişlidir.

Çukurova Delta Ovası : Akdeniz'de Adana ili sınırları içerindedir. Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin oluşturmuş olduğu bir delta ovasıdır. Türkiye'nin en büyük deltası konumundadır. Büyük olması kıta sahanlığının çok geniş olduğunun , Seyhan ve Ceyhan nehrinin bol miktarda materyal taşıdığının kanıtıdır.

Bafra Delta Ovası :
Karadeniz'de Samsun ilinin kuzeybatısında yer alır. Kızılırmak'ın oluşturduğu bir delta ovasıdır. Pelikan, balıkçıl, flamingo gibi yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yapar. Bu özelliğinden dolayı kuş bilimcilerin ilgisi çeker. Bazı kitaplar 330'dan fazla kuş türünün bulunduğu söylenmektedir.

Çarşamba Delta Ovası
: Karadeniz'de Samsun ilinin kuzey doğusunda yani Bafra ovasının doğusunda yer alır. Yeşilırmak'ın oluşturduğu bir delta ovasıdır. Üzerinde 105 tane köy vardır. Bu durum her delta ovası gibi tarım açısından elverişli olduğunu gösterir.

Sakarya Delta Ovası : Batı Karadeniz'de Sakarya ve İstanbul ili sınırları içerisinde yer alır. Sakarya nehrinin oluşturmuş olduğu bir delta ovasıdır.

Meriç Delta Ovası : Marmara bölgesinde Ergene Havzasında yer alır. Meriç nehrinin oluşturmuş olduğu bir delta ovasıdır.

Gediz Delta Ovası : Ege bölgesinde İzmir ili sınırları içerisinde yer alır. Gediz nehrinin oluşturduğu delta ovasıdır.

Büyük Menderes Delta Ovası : Ege bölgesinde Aydın ili sınırları içerisinde yer alır. Büyük menderes nehrini oluşturduğu delta ovasıdır.

Küçük Menderes Delta Ovası : Ege bölgesinde Aydın ve İzmir ili sınırlarının kesiştiği bölgede yer alır. Küçük menderes nehrinin oluşturmuş olduğu delta ovasıdır.

Bakır çay Delta Ovası : Ege bölgesinde İzmir ili sınırları içerisindedir. Bakır çay nehrini oluşturduğu delta ovasıdır.

Silifke (Göksu) Deltası
: Akdeniz bölgesinde Mersin ili Silifke ilçesi sınırları içerisindedir. Göksu nehrinin oluşturmuş olduğu delta ovasıdır.

Ad:  2_clip_image020.jpg
Gösterim: 25816
Boyut:  37.8 KB
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 1 Nisan 2016 00:34
SİLENTİUM EST AURUM