Arama

Kırmızı Nedir? - Tek Mesaj #2

Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
21 Şubat 2016       Mesaj #2
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi

KIRMIZI


—Boyac. Anorganik kırmızı pigmentler. En çok kullanılanlar şunlardır: 1910'dan beri sınai olarak hazırlanan ve lâl kırmızısından morumsu kırmızıya kadar bir dizi renk değişimi gösteren kadmiyum kırmızısı, yani kadmiyum sülfo-selenür.
Işığa karşı çok dayanıklı olan ve uygun bir boyama ve örtme gücü bulunan bu pigmentin fiyatı çok yüksek olduğundan ancak değerli resim boyalarında ve camlaşabilir emayelerde kullanılır. Ayrıca anorganik kırmızı pigmentler arasında doğal ya da yapay kırmızı demir oksitler, sülüğen, vermiyon (zincifre), sülüğen kırmızısı da sayılabilir. Molibden kırmızısı, kurşun molibdat (% 10-15), kurşun kromat (% 70-90) ve kurşun sülfat (% 0-15) karma kristallerinden oluşan tururıcu-kırmızı bir pigmenttir. Işığa dayanıklı, iyi boyama ve yüksek örtme gücüne sahip olan bu pigment, tek başına ya da organik kırmızı pigmentlerle bileşmiş olarak boyaların yapımında çok kullanılmaktadır.
  • Bitkisel kökenli kırmızı boyarmaddeter. Küba, Brezilya vb. ormanlarından sağlanan kırmızı boyarmaddelerle kökboyası yerine bugün organik boyarmaddeler kullanılmaktadır; kırmızı yosun, renkli kâğıt sanayisinde hâlâ kullanılmaktadır.
  • Hayvansal kökenli kırmızı boyarmaddeler. Günümüzde yalnız kırmız böceğinden çıkarılan karmen kullanılmaktadır.
  • Renkli vernikler için çözünür organik boyarmaddeler. Organik çözücülerde düşük derişimlerde yer alan, doğal ya da yapay kökenli organik boyarmaddelerin çoğu, örtücü gücü olmayan, koyu renkli çözeltiler verir. Bunlar renkli vernikler olarak ve fleksobaskı mürekkepleri gibi mürekkep hazırlanmasında kullanılır: bir bazik ksanten boyarmadde olan rodamın B buna örnektir.
  • Kırmızı organik pigmentler. Bu grupta, para kırmızısı vetoluidin kırmızısı gibi sül- fonlanmamış azo boyarmaddeler olan, organik çözücülerde ve sıvı yağlarda çözünmeyen bazı organik boyarmaddeler, 0 -naftol, sülfonlu aminlerden türemiş Lithol kırmızısı, "C" kırmızıları ve Fanal kırmızıları yer alır Son yıllarda özellikle ışığa karşı çok dikkat çekici dayanıklılık özellikleri gösteren kırmızı organik pigmentler ortaya çıkmıştır. Özellikle otomobil karoserilerinde giderek daha fazla kullanılan bu ürünler, kinakridon, tetrakloro-izo-indolinon, perilen vb. gibi kimyasal gruplardan türerler.
  • Kırmızı laklar. Genellikle anorganik bir destek üzerine (alümin, baryum sülfat vb.) tutturulan pek çok organik boyarmaddeden, boya yapımında pigment rolü oynayan kırmızı laklar elde edilir. Kurşunlu kırmızı laklar, kurşunsuz kırmızı laklar ve alüminli kırmızı laklar bunlara örnektir. Bu ürünler bugün hemen hemen hiç kullanılmamaktadır.
—Nöroanat. Kırmızı çekirdek. Kesiti yuvarlak ve pembemsidir. Getirici ve götürücü sinir liflerinden oluşan bir yalancı kapsülle sınırlıdır; iç kenarında göz devindirici sinir lifleri yer alır. Karşı yarımküredeki dişli çekirdekler ile üst dördüz tümseklerden ve aynı yarımküredeki pallidum ve devimsel kodeksten sinir lifleri alır. Ondan çıkan sinir lifleri ağsı oluşuma, soğanilik zeytinine ve omuriliğe gider. Kırmızı çekirdek ekstrapiramidal devrimsel yollar üzerinde önemli bir aktarma merkezidir.

—Nörol. Kırmızı çekirdek sendromu. ikiye ayrılır:
1. Kırmızı çekirdek alt sendromları, değişkendir ve aynı tarafta üçüncü kafa çiftinin felci, bunun yanı sıra, karşı tarafta, hem titreme ya da koreoatetoz tipinde istem dışı hareketlerle (Benedikt sendromu), hem de bir yarı asinerjiyle (Claude Bernard-Horner sendromu) belirgindir;
2. Kırmızı çekirdek üst sendromları, karşı tarafta odaya çıkar ve üçüncü göz devindirici sinirinde felç olmaz, ama lezyonun karşıt yanında hem bir yarı asinerji olur, hem de koreoatetoz tipte istemsiz hareketler odaya çıkar.
Kaynak: Büyük Larousse
Son düzenleyen Safi; 7 Ağustos 2019 01:14