Arama


Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
22 Şubat 2016       Mesaj #7
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Yüzde Bulunan Benler Nasıl Giderilir?

Güzelliğin gölgelerinden biri olan, yüzde ki benler, çiller ve lekeler bir çok kişinini kabusu haline gelmiş durumda bu duruma ne yazıkki.. Peki yüzde ki benler yok edilebilir mi ?
Erciyes Üniversitesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ekrem Aktaş, özellikle yarı çapı 0.5 santimetre olan ve doğuştan kıllı olan benler`in güneş ışığından korunması gerektiğini söyledi. Koyu kahverengi, siyah ve mavi benler`in güneşe maruz kaldığı zaman ‘ben kanseri’ne yol açtığını belirten Prof. Dr. Aktaş, özellikle 11.00-15.00 saatleri arasında güneşe maruz kalan benler`de ben kanserleri görüldüğüne dikkat çekti. Normal ciltlerde ise, deri kanserleri ve erken deri yaşlanmaları görüldüğünü hatırlatan Prof. Dr. Aktaş, bu saatlerde dışarı çıkmak gerekiyorsa benler`in üzerine güneşten koruyucu kremler sürülmesi gerektiğini söyledi.

Sakın Oynamayın
Yarı çapı 0.5 santimetre ve doğuştan kıllı olan benler`in en tehlikeli ben olduğunu kaydeden Prof. Dr. Aktaş, ‘Bu benler`le kesinlikle oynanmamalı. Benler üzerindeki kıllar koparılmamalı, gerekirse makasla kılları kesilmelidir. Ayaktaki büyük benler`i travmalardan korumalı, yüzdeki benler`in ise tıraş olurken kesilmemesine dikkat edilmelidir’ dedi.
Ben kanserlerinin işaretlerini; renginin daha koyu hale gelmesi, çapının kısa sürede genişlemesi, benler`in karnabahar şekline dönüşmesi, kanaması, etrafına mürekkep serpmiş gibi noktaların oluşması, kaşıntı, ağrı ve iltihaplanma olarak belirtildi. Ten renginde deriden kabarık olan benler`in hiçbir tehlikesinin olmadığı vurgulandı.
Benler
Benler cilde rengini veren pigment hücrelerinin sayısının ve renginin artması sonucu meydana gelir. Çeşitli sayıda ve büyüklükte olabilir. Estetik dışında bir zararı yoktur. Ancak renginin koyulaşması ve büyümesi halinde muhakkak doktora gitmeli. Benleri plastik cerrahi bölümünde estetik olarak aldırmanız mümkündür. Alınması sonucunda iz kalmaz. Zararı yoktur.

Benlerinizi Yakından İzleyin

Benlerin potansiyel kanser tehlikesi barındırdığını belirten uzmanlar renk ve boyut değiştirdiklerinde doktora başvurulması gerektiğini belirtiyor.
Çoğu kadın için güzellik unsuru olan benlerin (nevüs) kanser riski taşıdığı bildiriliyor. Uzmanlar, sürekli fiziksel tahrişe uğrayan, güneşe maruz kalan, renk ve boyut değiştiren benlerin alınması gerektiğini söylüyor.

Erken Tanı Önemli

Türk Kanser Derneği Dispanseri ve İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Cem Mat, benlerin iyi izlenmesi gerektiğini bildirdi. Benlerin üzerinde tıp dilinde malin melanom olarak adlandırılan kanserlerin gelişebildiğini belirten Mat, erken tanı ve ameliyatla benlerin çıkarılmasının yaşam kurtardığını kaydetti. Mat, benlerin yüz, gövde, kol, bacak, saçlı deri hatta ayak tabanı bazende tırnak içlerine yerleşebildiğini belirtti. ‘Doğumsal olan benlerin kanser geliştirme riski fazladır’ diyen Mat, sonradan gelişen benlerin ise özellikle ergenlik döneminden sonra iyi izlenmesi gerektiğini vurguladı.

Koyulaşması Tehlikeli

Mat, ‘Çünkü malin melanom adı verilen ben kanserleri 15-45 yaş arası gözlenmektedir’ dedi. Her benin çıkarılmasının gerekmediğini belirten Mat, şu uyarılarda bulundu: ‘Estetik kaygıların dışında eğer ben sürekli fiziksel tahrişe uğruyorsa veya sürekli güneşe maruz kalıyorsa alınmalıdır. Zaman içinde büyürse, renginde değişiklikler olduğunda, örneğin bazı bölgeleri siyah iken bazı yerlerinin sütlü kahve ya da mavimtrak renk alması gibi durumlarda ben incelenmek üzere çıkarılmalıdır.
Benlerin sayısı çok fazla ise bunların kişi tarafından gözaltında tutulması gerekir.’’

Benlerde renk değişikliği
Vücudumuzun ya da yüzümüzün bazı bölgelerinde bulunan benler, estetik bir görüntü sergiler. Ama bütün benler güzel değildir. Kimileri göze batacak şekilde kabarıkken, kimilerinin üzerinde koyu renk tüyler bulunur.
Genellikle kahverengi olan benler, farklı büyüklük ve şekillere sahip olabilir. Benlerin ortalama ömrü 50 yıl olup, her birinin kendine has bir büyüme seyri vardır.
Önce yassı, kahverengi veya siyah renkte, çil görüntüsünde olan benler, zamanla genişleyebilir ve bazılarının üzerinde tüyler çıkabilir. Bazı benler hiç değişme göstermezken, bazıları zaman içerisinde kabarıklaşabilir ve rengi açılabilir. Birçoğu ise tamamen yok olur.
Benler güneşte fazla kalma ve bazı ilaçların kullanımı sonucunda koyulaşabilir. Ergenlik ve hamilelik döneminde ise koyulaşmanın yanı sıra büyüyebilirler ve sayıları artabilir.
Bazı ben tipleri normalin üzerinde kansere yakalanma riski taşır ve “malin melanom” diye adlandırılan kanser türüne dönüşebilir.. Doğuştan var olan benlere 100 insandan birinde rastlanır. “Cognutal nevi” olarak adlandırılan bu benlerin, melanoma dönüşme ihtimali, doğum sonrası oluşan benlere oranla daha fazladır “atipikal ben” olarak adlandırılan hastalık riski taşıyan benlerin büyüklüğü normalin üzerindedir, şekilleri düzensizdir, renk dağılımları eşit değildir, ortaları koyu tondadır, kenarları daha açık renkte ve pürüzlüdür.
Bu tip benleri olan insanlarda “malin melanom” görülme ihtimali mevcuttur. Benlerde cilt kanserine yol açacak bir değişimin olup olmadığının tesbit edilebilmesi için yakından izlenmesi gerekmektedir.
Uzmanlar, benlerdeki tehlike sinyallerini şöyle sıralıyorlar
1- Asimetri: Benin bir yarısıyla diğer yarısının eş olmaması.
2- Kenarlar: Benin kenarlarının düzensiz ve yayılmış biçimde olması.
3- Renk: Benin renk dağılımının eşit olmaması veya ten rengi, kahverengi, siyah, kırmızı, beyaz ya da mavi gölgelerinin olması.
4- Çap: Benin çapının kalem ucunda bulunan silgi çapından daha büyük olması.
Eğer bir bende bu belirtilerin herhangi biri görülürse, derhal bir cildiye uzmanına kontrol ettirilmelidir.
Ayrıca aşağıdaki reçeteyi uygulamak da faydalı olacaktır.
* Yarım litre saf sirkeye 2 adet bayır turpu rendelenerek konur. Karışım, 2 saat süreyle güneşte bekletilir. Sonra serin bir yerde saklanır. Kullanılacağı zaman iyice çalkalanır. Günde 3 kere, avuca bir parça dökülüp benin üzeri ovulur.

BENİM vücudumda bir süreden beri küçük et benleri çıkıyor. Bazıları kendiliğinden düşüyor, bazıları da kalıyor. Bunlar neden oluyor? Bazı kişiler bunları iplikle boğarak yok ediyorlarmış, bu doğru mu?


ET benleri, derinin üst tabakasının olması gerekenden fazla üreyip oluşturduğu, genellikle iyi huylu, tümörlerdir. Estetik kaygı dışında, genellikle bir soruna yol açmazlar. Ancak takılıp kanamaları, tahriş olup iltihaplanmaları gibi nadir sorunlara da yol açtıkları görülebilir. Deriyle aynı renkte olan et benleri için kaygılanmamak gerekir. Korkulması gereken, siyah denebilecek kadar koyu renkli benlerdir. Bunlar, habis melanom denilen çok tehlikeli bir kanser türünün habercisi olabilir. Böyle bir benin ortaya çıkması halinde hemen bir deri hastalıkları uzmanına başvurmak ve onun önerilerine uymak gerekir.

Sizin vücudunuzdaki benlerin niteliğini bilmiyorum, bu nedenle bir öneride de bulunmak istemiyorum, deri hastalıkları uzmanı bir doktora başvurmak, yapacağınız en doğru şey olacaktır.

Büyük benlerinizi güneşten koruyun

Erciyes Üniversitesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ekrem Aktaş, özellikle yarı çapı 0,5 santimetre olan ve doğuştan kıllı olan benlerin güneşten korunması gerektiğini söyledi.

Koyu kahverengi, siyah ve mavi benlerin güneşe maruz kaldığı zaman "ben kanseri"ne yol açtığını belirten Prof. Dr. Aktaş, "Özellikle 11.00 - 15.00 saatleri arasında güneşe maruz kalan benlerde ben kanserleri görülmekte, normal ciltlerde ise deri kanserleri ve erken deri yaşlanmaları görülmektedir. Bu saatlerde dışarı çıkmak gerekiyorsa güneşten koruyucu kremler benlerin üzerine sürülüp öyle dışarı çıkılmalıdır." dedi.
Yarı çapı 0,5 santimetre ve doğuştan kıllı olan benlerin en tehlikeli ben olduğunu kaydeden Prof. Dr. Aktaş, "Bu benlerle kesinlikle oynanmamalı. Benler üzerindeki kıllar koparılmamalı, gerekirse makasla kılları kesilmelidir. Ayaktaki büyük benleri travmalardan korumalı, yüzdeki benlerin ise tıraş olurken kesilmemesine dikkat edilmelidir." şeklinde konuştu.
Ben kanserlerinin işaretlerini; renginin daha koyu hale gelmesi, çapının kısa sürede genişlemesi, benlerin karnabahar şekline dönüşmesi, kanaması, etrafına mürekkep serpmiş gibi noktaların oluşması, kaşıntı, ağrı ve iltihaplanma olarak açıklayan Prof. Dr. Aktaş, bu gibi durumlarda acilen doktora müracaat edilmesi gerektiğini söyledi.
Ten renginde deriden kabarık olan benlerin hiçbir tehlikesinin olmadığını belirten Prof. Dr. Aktaş, bu benlerin hiçbir tehlikesinin olmadığını ve korkulmaması gerektiğini sözlerine ekledi.
SİLENTİUM EST AURUM