Arama


tokiohotel - avatarı
tokiohotel
VIP ''Ölü Gelin''
25 Şubat 2016       Mesaj #3
tokiohotel - avatarı
VIP ''Ölü Gelin''
Sinir Sistemi Hastalıkları

Sinir sistemi hastalıkları, sinir sistemi içinde beyin, beyincik, omurilik, kafa sinirleri ve çevre sinirleri bulunmaktadır. Bu bölgeyi etkileyen hastalıklar sinir sistemi hastalıkları olarak değerlendirilir. Sinir sisteminde ortaya çıkan sorunlar bütün vücudu etkileyecek kadar önemlidir. Bu hastalıklar yapısal ya da fonksiyonel olarak ortaya çıkabilir. Sinir sisteminin bölümleri merkezi sinir sistemi, periferik sinir sistemi, otonom sinir sistemidir. Bunların yaşadığı olumsuzluklar sinir sistemi hastalıklarının oluşmasına neden olur. Vücuttaki diğer hücreler hasar gördüklerinde genellikle kendilerini yenileyebilir. Ancak sinir sistemi hücreleri hasar görürse kendilerini yenileyemez. Oldukça hassas bir yapıda olan nöronlar yani sinir hücreleri olumsuzluklardan kolay etkilenebilirler. Sinir sistemi hastalıkları bazen doğuştan etkili olabileceği gibi, bazen de travmadan, iltihaplanma, zehirlenme gibi etkenlerden kaynaklanabilir.

Sinir sistemi hastalıkları belirtileri nelerdir?

Sinir sistemi hastalıklarının sonucunda ortaya çıkan belirtilerin hepsine sendrom denir. Bu psikosomatik ve somatik rahatsızlık belirtilerinin arasındaki ilişki gözlemlenerek, sonuçta fiziksel ve psikolojik hastalıkların sebebi tespit edilir. Hastalardaki psikolojik etkenlerle vücutta fizyolojik belirtilerin olmasına neden olabilir ya da zaten olan fizyolojik hastalıkların etkilenmesine neden olabilir. Fizyolojik etkenlerde hastalarda psikolojik hali etkileyebilir. Bu hastalıklar ile akıl, beden ve maneviyat arasında adeta üçlü bir ilişki bulunmaktadır. Bu nedenle hastalıkların sinir ilaçlarıyla tedavi edilmesinde bunların göz önüne alınması gerekir. Hastalıkların pek çoğunda nevraljik belirtiler söz konusu olmadığı halde, hastalığın sinir sistemiyle lakası bulunmaktadır. Uygulanan tedavide vücuttaki sinir sistemi de güçlendirilmelidir. Bu sayede beden bir bütün halinde sağlıklı hale getirilebilir.

Sinir sistemi hastalıklarının belirtileri hastalığın etkenine, kişinin yapısına, psikolojik savunma sistemine bağlı olarak farklı şekillerde, şiddette ortaya çıkabilir. Genel olarak ele alındığında, psikotik ve nörotik olarak meydana gelirler. Nevroza benzer iç çatışmaların bilinç dışı olarak dışa vurumuyla ruhsal sorunlar oluşursa, hastalarda anksiyete, asabiyet, fobi, aşırı duyarlılık, çarpıntı gibi belirtiler oluşur. Hastalar kendilerini izole ederek, diğer kişilerden uzaklaşır. Bazı kişilerde öz denetimini kaybedecek seviyeye gelebilir. Hastalarda birbirinden farklı ruh hali geçişleri olduğundan, duygular denetlenemez hale gelebilir. Bu hastaların huysuz biri olarak algılanmasına yol açar.

Sinir sistemi hastalıklarının belirtilerinde uyuşma, karıncalanma, bayılma, bellek kayı gibi histerik olanlarda olabilir. Bazen depresyon etkisi de ortaya çıkabilir. Psikotik özellikteki belirtilerde ise, sanrılar, düşüncelerde bozulma, hezeyan, konuşma bozuklukları, gerçeklik duygusunun kaybedilmesi gibi belirtiler yaşanabilir. Bunlar akıl hastalığı etkileri değildir.

Sinir sistemi hastalıkları akut şekilde ortaya çıkmış olsa da, bundan önce bazı belirtiler verirler. Bundan sonra hastanın psikolojik tedavisi sırasında, durumu geriye doğru sorgulandığı zaman hastalığın sebepleri ve daha önce dikkate alınmayan belirtiler tespit edilebilir. Bu hastalıklara tanı koymak kolaydır. Ancak bazı durumlarda teşhiste zorlanma olabilir.

Sinir sistemi hastalıkların bazıları şunlardır;

Felç: Hareket sinirinde zedelenme ya da kopma halinde, bu organlardaki kaslara uyarı ulaştırılamaz. Kaslarda organı çalıştıramaz.

Akıl hastalığı: Bu temel düşüncelerde, davranışlarda, insan tabiatına uymayan davranışlara, davranış bozukluklarına sahip kişilerde ortaya çıkar.

Menejit: Beyinle omuriliği örten zardaki iltihaplanmayla oluşan bir hastalıktır.

Kuduz: Bu rahatsızlık virüslerin etkisiyle ortaya çıkar.

Sara: Rahatsızlık beyin hücrelerinde ani bilinç kaybının oluşmasıyla yaşanır.

Parkinson: Bu sinir sistemi hastalığında mesajların sinapslardan atlamasına yardımcı olan kimyasal ileticilerin görev yapmadığı görülür. Bu vücutta bölgesel olarak titremelere, sarsılmalara neden olur.

MS Multipl Skleroz: Bazı sinirlerde miyelin kılıfın parçalanması sonucunda oluşan bir sinir sistemi hastalığıdır. Konuşma, görme, sakarlık, titreme gibi etkiler ortaya çıkar.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
''Boşver''