Arama


Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
25 Şubat 2016       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Sinir Sistemi Hastalıkları

Sinir sistemi hastalıkları, sinir sisteminin temel yapısı olan sinir hücrelerinin, başka bir deyiş ile sinir liflerinin tahrip olması sonucunda oluşmaktadır. Nöronların ve onlara bağlı olarak sinir liflerinin ölümü, atrofi ile sinir dokularının lezyonlarına ve dolayısıyla fonksiyonlarını yitirmelerine neden olur. Sinir sistemi hastalarında nöronların lezyonu dereceli ve simetrik olarak ilerleme gösterir ve sinir sisteminin her iki yanını da ciddi derece de etkiler.
Sinir Sistemi Hastalıklarını

  • Parkinson; Merkezi sinir sisteminin hareketi ile alakalı olan bölgelerden bir tanesinin veya bir kaçının hastalanması sonucunda oluşan bir hastalıktır. Genel olarak Parkinson hastalığı olgun yaşta ki kişilerde daha çok görülür ve kronik bir hal alır. Bu hastalığın gelişimi oldukça ağır olmasına rağmen kötü giden bir seyir izlemektedir. Titreme, kaslarda tansiyon fazlalaşması, istekle yapılan hareketlenmelerde ağırlık ve yüz ifadesinde değişiklik bu hastalığın en tipik belirtileri olmaktadır.
  • Mültipl skleroz; bütün sinir sistemini ve beyin ak maddesinin büyük bir kısmını meydana getiren miyeline zarar veren bir hastalıktır. Bu hastalığın başlangıcında ak maddeyi alakadar eden ilk lezyonlar belirdiği zaman meyilin hücrelerinden bazıları ciddi derece de zarar görür ve kayba uğrar. Böyle bir durum söz konusu olduğunda ise merkezi sinir sisteminin ara dokusunu yapan ve sinir hücresi olmayan hücrelerin artış yaptığı gözlenir.
  • Epilepsi (sar'a); Epilepsiler, çok çeşitli uyarılar karşısında merkezi sinir sisteminin tepki farklılıklarını temsil etmektedir. Bunlar birbirine bağlı olmak üzere iki temel kriter ile tanımlanırlar. Birincisi krizler ile kendini belli eden klinik kriter, diğeri ise krizlerin devamlı tekrarlanması sonucunda eğilim gösteren evrimli kriterdir.
  • Migren; Şiddet, frekans ve süre bakımıyla kendini çok şiddetli bir şekilde gösteren, sürekli tekrar eden baş ağrıları nöbetiyle karakterize edilen bir ailevi hastalıktır. Tek yanlı olan nöbetler, çoğunlukla kişi de mide bulantısı ve de kusma ile birlikte gözlenir. Ancak bazı vakalarda nörolojik rahatsızlıklar veya keyifsizlik halleri de söz konusudur.
SİLENTİUM EST AURUM