Arama


Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
25 Şubat 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
YEMEK BORUSU HASTALIKLARI:
Tıpta özefagus olarak isimlendirilir. Çok sıcak yiyeceklerin yenilmesi yada içilmesi yemek borusunda sorunlara yol açar. Diğer hastalıklar arasında:

AKALAZYA:

Yemek borusunun yapısında yer alan düz kasları uyaran sinirlerin faaliyetlerindeki bir bozulmaya verilen isimdir. Sonuç olarak ise özefagusun mide ile birleştiği kapakçık yemeklerin yutulması sırasında gevşeyemediğinden akalazya denilen hastalık ortaya çıkar. %5 kadar hastada kanser oluşumu görülebilir.
BELİRTİLERİ: Yutma güçlüğü (bilhassa sıvı ve gazlı içecekler), yenilen yemeğin geri gelmesi, bazen yemeğin yutulması sırasında ağrı
TEDAVİSİ: Hafif vakalarda çeşitli ilaçların (nifedipin) kullanımı yararlı olabilir. Fakat diğer akalazya sorunlarında Endoskopik balon dilatasyonu ve bu tedaviden sonuç alınamayan kimselerde ise Cerrahi tedavi (Laparoskopik myotomi) yöntemleri uygulanır. Hastaya posası az ve yumuşak besinlerin tüketilmesi önerilir. Ayrıca besinler iyice çiğnenmelidir.

44816d1456427877 sindirim sistemi hastaliklari reflu
REFLÜ:
Midedeki besinlerin yemek borusuna kaçmasıdır.
BELİRTİLER: Mide içeriği asitik olduğundan yemek borusuna kaçması sonucunda yemek borusunu tahriş eder. Bu da ülseratif vakalara yola açar. Yemek borusunda darlıklar oluşabilir. Yemek yedikten yarım yada bir saat sonra başlayıp artan yanma hissi en bilinen belirtidir.
NEDENLERİ: Özefagusun alt kapağındaki fonksiyon kaybı, mide fıtığı, bazı ilaçlar, midedeki muhtevanın zamanında boşaltılamaması, mide asitinin artması
TEDAVİSİ: Başlangıçta koruyucu tedbir olarak kilo kontrolü yapılmalı, yatmadan evvel yemek yeme alışkanlığından kesinlikle vazgeçilmeli,yağda kızartılmış öğünler oldukça kısıtlanmalı ve yemek yedikten sonra spor yapılmamalıdır. Bu önlemlere her zaman uyulmalıdır. Reflünüz halen devam ediyorsa doktorunuzuz size öncelikle ilaçla tedavi uygulayacak ve vücudunuzdan tepki bekleyecektir. Sonuç alınamadığı taktirde cerrahi tedavi ve endoskopik tedavi uygulamalarına geçilecektir.

HİATAL HERNİA (FITIK):

Son düzenleyen Safi; 12 Ekim 2017 20:42
SİLENTİUM EST AURUM