Arama


Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
25 Şubat 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Bir Gastroentoloji Uzmanının Hastalıkların Teşhisinde Kullandığı Özel Yöntemler
Endoskoplar (Gastroskop, Kolonoskop vb.),
  • Bunlardan en önemlisi endoskopidir.
  • Yemek borusu, mide, onikiparmak barsağı için: Gastroskopi
  • Kalın barsak için: Kololoskopi
  • Kalınbarsağın son bölümleri için: Retoskopi ve Sigmodoskopi olarak isimlendirilir.Bu yöntemde ucunda bir ışık ve kameranın bulunduğu bükülebir ince bir boruyla (endoskop) bu organlara girilerek, alınan görüntüler bir televizyon ekranı aracılığıyla incelenmekte ve fotoğrafı çekilebilmektedir.

Gastroskopi Nasıl Yapılır?

Tamamıyla aç karnına, genellikle sakinleştirici, uyku verici bir ilaç uygulanıp boğaza anestezik bir ilaç püskürtülerek endoskopla ağızdan girilir, yemek borusu ve mide ile onikiparmak barsağından gerek görüldüğünde çok küçük doku parçaları alınabilir. Bu işlem sırasında hasta hiçbir acı hissetmez. Gastroskopi süresi toplam 5-10 dakikayı geçmez.
Kolonoskopi, rektoskopi, sigmoidoskopi de ise bu kez anüsten (makattan) girilerek kalın barsaklar incelenmektedir.


Endoskopiden Hastalıkalrın Tedavisinde de Yararlanılabilir mi?

Evet, endoskopi hastalıkların teşhisinde kullanılabildiği gibi, tedavi amaçlı olarak da kullanılabilmektedir. Yemek borusu, mide ve barsak kanamalarının durdurulmasında, sindirim kanalına giren yabancı cisimlerin çıkartılmasında, polip adı verilen et benlerinin çıkartılmasında, darlıkların düzeltilmesinde, erken kanserlerin tedavisinde başarıyla kullanılmaktadır.
SİLENTİUM EST AURUM