Arama


Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
28 Şubat 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Balık baştan avlanır.
(Bir yeri yöneten oraya hâkim demektir. Eğer bir yeri ele geçirmek istiyorsan, oranın hâkimi olan yöneticileri ele geçirmen yeter.)

Barışta ter dökmeyen savaşta kan döker.

(Barış zamanlarında çalışmayıp kendisinin ve ülkesinin gelişimine katkı sağlamayan toplumlar ve milletler, diğer devletler tarafından kolay lokma görünür)

Baskın basanındır.

(Kim ki savaşta düşmanını gafil avlayıp fırsat vermeden hücum ederse, zaferi elde eder; savaşı kazanır.)

Eğilen baş kesilmez.
(Bize teslim olan, hatasını anlayıp af dileyen, bize sığınan kişi bağışlanmalıdır. Bu davranış Türk-İslâm geleneğinin önemli bir kuralıdır.)

Düşman düşmana rahmet (gazel, yasîn) okumaz.

(Hiçbir zaman düşmandan bir yakınlık, yumuşama ve bir iyilik umulup beklenmemelidir. O, eline fırsat geçse kötülüklerin en beteriyle üstünüze yürür.)

Kurt kocayınca köpeğin maskarası olur.
(Güçlü, kuvvetli bir kurt ile köpekler kolay kolay başa çıkamazlar, ondan çekinip korkarlar. Bunun gibi her bakımdan güçlü, kuvvetli iken herkesi korkutan, tedirgin eden, yıldıran kişi, bu gücünü-kuvvetini kaybettikten sonra onun bunun, aşağılık kimselerin eğlencesi ve oyuncağı hâline gelir.)

Su uyur, düşman uyumaz.
(Kimi akar sular vardır ki sanki akmıyormuş, durgunmuş gibi görünür. Buna asla kanmamak gerekir. Çünkü durgun akan sular daha ziyade tehlikeli olanlardır, asıl akış ve hareket diptedir. Düşman ise bundan daha tehlikelidir. Ona karşı her zaman çok dikkatli ve uyanık davranmak gerekir. Çünkü ne zaman harekete geçeceği, ne yapacağı belli olmaz. Unutulmamalıdır ki, düşman fırsat düşkünüdür, fırsatı kollar.)

Tartılırsan denginle tartıl.
(bir işe girerken kendinden daha güçlülerle rekabete girme yoksa başarısız olursun)

Türk karır, kılıcı karımaz.

(Türk insanı ihtiyarlar ama mücadele gücünden, direnme azminden bir şey kaybetmez.)

Verirsen doyur, vurursan duyur.

(Bir yardımda bulunacak, bir iyilik yapacaksanız bu mutlaka bir işe yaramalı; doyurucu ve karşı tarafın ihtiyacını giderici nitelikte olmalıdır. Çünkü gelişigüzel, baştan savma, yarı buçuk yapılan yardımlar pek işe yaramaz. Bir kavgaya tutuşmadan önce hasmını bu kavgadan haberdar etmek de mertlik gereğidir. Ansızın, habersiz saldırmak er kişiye yakışmaz.)

Yılanın başı küçükken ezilmeli.

(Daha küçükken tehlikeli olacağı, zarar vereceği anlaşılan bir şeyin, düşmanın veya bir durumun önüne hemen geçilmeli; büyümesine izin verilmeden ortadan kaldırılmalıdır.)


SİLENTİUM EST AURUM