Arama


Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
29 Şubat 2016       Mesaj #6
Safi - avatarı
SMD MiSiM
İletişim ile ilgili atasözleri

Kara haber tez duyulur

Anlamı, kötü bir haber yada bir felaketin daha çabuk duyulduğunu kastetmiştir

Hayvanlar koklaşa,koklaşa insanlar konuşa,konuşa anlaşır
Anlamı, insanlar aralarındaki düşünce ve fikir konuşarak hallederek birbirlerini tanıyarak birbirini tanır fakat hayvanlar insanlar gibi fikir ve düşünce ile anlaşamaz sadece koklaşarak birbirlerini tanır.

Keskin sirke küpüne zarar
Anlamı, insan sinirlenirken yada olumsuz bir durumda morali alt üst olur ve kendine zarar verir.

Bana benden olur, her ne olursa, başım rahat bulur, dilim durursa.
Anlamı, daha rahat bir hayat sürmek istiyorsan yerli yerinde boş konuşmamak gelir.Boş konuşmak insana bela getirir ve insanların gözünde bir boşluktan farkın olmaz.

Bıçak yarası geçer, dil yarası geçmez.
Anlamı, bıçak ve benzeri kesici aletlerin yarası vücudun kendini iyileştirerek geçer fakat dil yarası ve kırıcı sözler kalbi kırar ve insan bunu ne zaman hatırlasa canı sıkılır.

Besledik büyüttük danayı, şimdi tanımaz oldu anayı, babayı.
Anlamı, çocuğunu büyütüp meslek sahibi veya bir sahibi olana kadar büyütüp emek verip sonradan annenin ve babanın vermiş olduğu emeği boşuna çıkarmak.

Binde bir gelinen yere gül döşerler, her gün gelinen yere kül döşerler.
Anlamı ,sürekli gittiğiniz bir yere az hürmet ve saygı görürsün ama ayda yılda bir kez gittiğin bir yere hürmet,saygı ve iyi ağırlanır insan.

Bir ağızdan çıkan, bin ağza yayılır.
Anlamı, bir sırrını ve söylenmesi gerekmeyen bazı şeyleri başka birisine anlatırsan oda bilerek veya bilmeyerek başka birisine anlatır ise kulaktan kulağa düşer yani herkes o sırrını bilir ve insanların gözünde değersiz ve boş bir insandan farkın olmaz.

Baş dille tartılır
Kişilerin ne kadar akıllı, ne kadar düşünceli oldukları söyledikleri sözlerle ölçülür. Çünkü konuşmaların tutarlı ve yerinde olup olmaması böyle bir ölçüm için en elverişli yolların başında gelir.

Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır

Sert ve kırıcı olmayan, yumuşak, hoşa giden, gönül alıcı, okşayıcı, etkileyici, inandırıcı ve yerinde söylenmiş söz insanın hoşuna gider; bu söz en azgın kişinin bile inadını kırar, onu yumuşatır ve yola getirir.

Dilin cismi küçük, cürmü büyük

Konuşma organımız olan dil, küçük hacimli bir nesnedir. Küçük olmasına küçüktür ama büyük suçlar onunla işlenir. Kimi zaman sarf ettiği kötü sözler insanın başını belâya sokup felâketini hazırlayabilir.


SİLENTİUM EST AURUM