Arama


Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
7 Mart 2016       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Doğumun Başladığını Gösteren 7 Belirti
Ad:  doğum.jpg
Gösterim: 14441
Boyut:  36.5 KB
Doğumun başladığını anne adayı anlayabilir. Bunun için çeşitli belirtiler fark edecektir. Doğumun başladığını gösteren temel belirtiler ise:
  • Kanama,
  • Sancı,
  1. Su gelmesidir.
  2. Hamileliğin artık sonlarına doğru yaklaşıldığında anne adayı zaman zaman karnının sertleştiğini hisseder. Bunun yanında ağrı da duymaya başlar. Bu gibi durumlarda anne aday yalancı doğum sancıları yaşıyor olabilir. Yalancı doğum sancılarına, Braxton Hicks kontraksiyonları ismi verilir. Yalancı sancılar doğumu ifade eden belirtiler değildir. Doğumun başladığını ifade eden gerçek sancılar belirli aralıklarda ve sık sık, düzenli bir şekilde ve şiddeti giderek artarak gelirler. Gerçek doğum sancıları genellikle 10 dakika aralıklarla gelir. Sancıların geldiği zaman anne adayı karnını ellerse, oldukça sert olduğunu görecektir. Anne, sancılarla beraber bel ve sırt ağrısı da duyar.
  3. Gerçek doğum sancılarının yanında kanama ve lekelenme tarzı kanama da görülebilir. Bu iki belirti de nişan kanamasını ifade eder. Kanamanın az ya da çok olması önemli değildir. Kanama olur olmaz doktora başvurmak gerekir.
  4. Anne adayının suyunun gelmesi de doğumun başlamasına kısa bir süre kaldığını gösteren en önemli belirtilerdendir. Sancı ya da kanama henüz yaşanmasa dahi suyun gelmesi zaman kaybetmeden doktorunuza doğru yol almanız gerektiğinin bir belirtisidir. Anne adaylarının bir kısmı ve özellikle ilk gebeliklerini yaşayan anne adayları, akıntılarını suyun gelmesi olarak algılayabilirler. Akıntı, gebe anne adaylarında genellikle oldukça yoğun ve koyu, suya göre oldukça az gelen bir sıvıdır. Akıntı, doğuma dair bir belirti değildir.
  5. Anne adayı doğumun başladığını düşünüyorsa vakit kaybetmeden doktoruna haber vermelidir. Doktorunuz, doğumun başlayıp başlamadığını yapacağı muayene ile anlayacaktır. Doğum başlamamış ise evinize gidip istirahat edebilirsiniz.
  6. Nişan gelmesi: Hamilelik süresince rahim ağzı kapalı durur. Rahim ağzının kapalı olması bebeğinizi enfeksiyonlardan korur. Pelte gibi sümüksü bir tıkaç ile kapatır. İşte bu tıkaç toplum arasında nişan olarak tabir edilir. Rahimdeki kasılmalar ile beraber rahim ağzı genişler ve bu sebeple nişan yani tıkaç düşer. Anne adayı bunu akıntı gibi görebilir. Nişan geldiğinde, hafif pembemsi kanla bulaşmış (fakat kanama olmayan) biçimdedir. Nişan geldiği zaman anne adayı sakin olmalı. Nişanı fark etmek derhal hastaneye gidilmesi gerektiğini göstermez yalnızca doğumun gerçekleşmesine az bir zaman kaldığını gösterir. Hazırlıklarınızı bir defa daha kontrol etmenizde fayda var.
  7. Suyun gelmesi: Bebeğin içerisinde yüzdüğü suyun gelmesi doğumun başladığına bir belirtidir. Sancı ve gerilmeler sebebiyle bu kese yırtılır ve annenin ”suyu gelir.” Bundan dolayı da amniyon suyu rahimden dışarı doğru kontrol edilemez şekilde akar. Su kesesinin yırtılma şekline göre su, sızıntı olarak da akabilir. Sızıntı şeklindeki suyun gelmesini anne adayları ”idrar kaçıyorum galiba” ya da akıntı gibi algılayabilir. Ancak bu su, yani amniyon sıvı akıntı gibi koyu, kıvamlı değildir, su gibi akışkandır. Rengi de aynı şekilde açık sarı ya da ıhlamur çayı şeklindedir. İç çamaşırda akıntı gibi bir katılığa yol açmaz. Bundan dolayı reflekslerle yaşanan yani gülme, hapşırma gibi eylemlerle yaşanan idrar kaçırmaya benzemez. Gelen suyun kokusu da kendine özgüdür. Bu sebeple anne adayı suyunun gelip gelmediğini fark edebilir.
  8. Amniyon kesesi yırtıldıktan ve su geldikten sonra bebeğin ve annenin mikroplara karşı gardı düşebilir. Bundan dolayı suyu gelir gelmez hastaneye gitmek gerekir. Kimi zaman anne adayları, suları gelse dahi sancıları başlamadığı için hastaneye gitmeyebilir. Ancak bu şekilde anne ve bebeğin mikrop kapma riski artacaktır. Doğumdan önce suları gelen anneler genellikle 12 saat içinde ilk kasılmaları duyacaklardır; kalanların çoğu bunları 24 saat içinde bu kasılmaları fark edecekler. Doğum vakti ilerledikçe ve anne adayının yırtılmış amniyon kesesinden bebek ya da annenin enfeksiyon kapma riski oldukça artar. Bu sebeple doktor, suyun gelmesinin ardından şayet doğumun olması yakın ise 24 saat içinde oksitosinle doğumu başlatacaktır.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
  • Anne adayının vajinasında sızıntı ya da akıntı tespit edilmişse anne adayı doktoruna bu durumu bildirmeli. Enfeksiyondan korumak için vajina bölgesini mümkün olduğu kadar temiz tutmaya çalışın; duşa girmeyin, cinsel ilişkide bulunmayın ; amniyon sıvısını emmesi için ped kullanabilirsiniz. Tuvalete girerseniz temizliğinizi önden arkaya doğru yapınız.
  • Anne adayı vajinanın çıkışında göbek bağını fark edebiliyorsa ya da vajinanın içinde bir şeyler varmış gibi hissediyorsa zaman kaybetmeden doktoruna haber vermelidir.
  • Özellikle ilk defa doğum yapacak olan kadınların büyük bir kısmı güvenle, hazırlıklarını kontrol ederek evinde birkaç saat vakit kaybedebilir. Fakat şayet kasılmalar oldukça yoğun, en az 45 saniye süren ve 5 dakikadan daha sık gelen kasılmalar ise vakit kaybetmeden hastaneye gitmeniz gerekir. Bu belirtiler rahim ağzının açıldığını göreririr.
  • Kasılmalarınızı sayınız. Kasılmanız kaç saniye sürüyor, ne kadar aralıklarla yaşanıyor. Ya da eşinizden bunu yapmasını isteyebilirsiniz.
  • Şayet doktorunuzu arayıp belirtileri söyledikten sonra doktorunuz size ”henüz bekle” diyorsa ancak siz doğumun başladığını düşünüyorsanız, Hastaneye gidip kontrol yaptırmanızda fayda var. Her ihtimale karşı içinizin rahat olmasında bir sakınca yok.
Yalancı doğum ağrıları:
  • Sıklığı ve şiddeti düzensiz olmaktadır,
  • Yürüyüş, masaj ve uzanmakla hafifler,
  • Ağrı bel, kasık ve karında duyulur,
  • Rahim ucunda yumuşama ve açılma meydana gelmez.
Gerçek doğum ağrıları:
  • Düzenli aralıklarla gelir.
  • Anne adayı ne yaparsa yapsın sancılar devam eder, geçmez
  • Ağrı bel, kasık ve karında her alanda ayrı ayrı duyulur,
  • Yumuşama ve açılmaya yol açar.
Yapılmaması gerekenler:
  • Ağrılar başladığı zaman anne adayı herhangi bir şey yememelidir. Yemek yemek sancılarla beraber kusmaya sebep olabilir.
  • Aynı şekilde çok fazla sıvı da tüketilmemeli. Anne adayı çok susamışsa bu su ihtiyacını küçük küçük yudumlarla karşılamalı.
  • Anne adayına enerji sağlayacak, ağızda eriyen çikolatalar tüketilebilir.






BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM