Arama


Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
13 Mart 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
HASTALIKLARDAN KORUNMA YOLLARI
Ad:  hastalık5.jpg
Gösterim: 4929
Boyut:  33.6 KB

Alınacak bazı temel önlemlerle birçok hastalıktan korunmak mümkündür. Özellikle alınacak bu önlemler soğuk algınlığının ve gribin yaygın olduğu soğuk kış aylarında ve sonbaharda daha önemli hale gelmektedir. Aşağıda hastalılardan korunmak için alınabilecek önlemleri bulabilirsiniz.

1. Elleri yıkamak: Ellerin yıkanması hastalıklardan korunmak için en temel kurallardan birisidir. Ellerin temiz tutulması virüslerin de vücudumuzdan uzak durmasına yardımcı olacaktır. Ellerin sık sık yıkanmasında fayda vardır. Çünkü virüsler ellerimiz yoluyla ağızdan bize ve bizden de başka insanlara yayılırlar. Yemeklerden önce eller mutlaka yıkanmalıdır. Eller sabun ve sıcak suyla iyice yıkanmalıdır. Ayrıca dışarıdan eve girildiği zaman ilk yapılacak şey ellerin yıkanmasıdır.

Her gün ellerimiz kağıt ve demir paralara değmektedir. Paralardaki mikroplar had safhadadır. Tüm bunları dikkate aldığımızda elerin sık sık yıkanması gerekir. Ayrıca ellerin ağız, yüz ve göz bölgesinden uzak tutulması gerekir. Ailedeki tüm bireyler ve özelikle çocuklar bu konuda bilinçli olmalıdırlar.

2. Ev temizliği: Evde sık kullanılan yerler özellikle dezenfekte edilmelidir. Kapı kolları, masa üstleri, bilgisayar klavyeleri, telefon, elektrik düğmeleri ve evde paylaşılan diğer şeyler mutlaka dezenfekte edilerek temizlenmelidir. Bunun için virüs öldürücü dezenfektanlar kullanılabilir. Ya da su içine çamaşır suyu koyularak gerekli temizlik işlemi yapılabilir.

Ayrıca yemek yerken kullanılan çatal, bıçak ve tabakların başkası tarafından paylaşılmaması ve bunların sıcak ve sabunlu suyla iyice yıkanması gerekir.

3. Grip aşısı olmak: Grip mevsiminde virüslere karşı koruma sağlamak için tüm aile bireylerinin grip aşısı olmalarında fayda vardır. Okulda, işte ve kalabalığın olduğu her yerde virüsler kolayca insandan insana geçebilmektedir. Okul çağındaki çocuklara ise 6 yaşından itibaren grip aşısı yaptırılabilir. Dolayısıyla her yıl grip mevsiminde ( ekim-kasım aylarında ve hatta daha erken olabilir ) grip aşısını olmak grip ve soğuk algınlıklarına karşı büyük oranda koruma sağlayacaktır.

4. Evde sigara içmek: Evde sigara içilmesi özellikle çocuklar için oldukça risklidir. Sigara dumanı çocuklarda solunum problemleri riskini artırarak daha fazla soğuk algınlığı sorunları yaşamalarına sebebiyet verir. Evde sigara dumanına maruz kalmayan çocuklarda soğuk algınlıkları, sigara dumanına maruz kalan çocuklara göre daha az görülmektedir.

5. Öksürmek ve hapşırmak: Öksürürken ve hapşırırken mutlaka kol bükülerek ağız ve burun kısmı kolumuzla kapatılmalıdır. Öksürürken ağız ve burun elle kapatılmamalıdır. Bunu evdeki tüm aile bireyleri uygulamalıdır. Çocuklara da bu öğretilmelidir. Eğer elle kapatılacak olursa öksürük veya hapşırıktan sonra eller sıcak ve sabunlu suyla iyice yıkanmalıdır.

6. Hasta kişilerden uzak durmak: Hem kendimizi hem de çocukları soğuk algınlığı veya grip geçiren kişilerden zak tutmak gerekir. Bu tür hastalıların başkalarının kaptığı virüsten bulaşabileceğini unutmamak gerekir. Dolayısıyla bu tür hastalık geçiren kişilerden mümkün odluğunca uzak durmak ve hatta özellikle grip mevsiminde kapalı ve kalabalık ortamlarda bulunmamak gerekir. Eğer grip ve soğuk algınlığı belirtileri var ise evde iyice dinlenmek de oldukça önemlidir.

7. Güçlü bağışıklık sistemi: Özellikle bebeklerin emzirme döneminde mutlaka anne sütü ile beslenmesi ( en az 6 ay ) bebeklere grip gibi hastalıklara karşı koruma sağlayacaktır. Anne sütündeki antikorlar mikroplara karşı bebekte direnç oluşturacaktır. Ayrıca anne sütü bebeğin bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir.

Daha büyük yaştaki çocuklara ise mutlaka dengeli bir beslenme programı uygulanmalı, onlarında egzersiz yapmalarını sağlamalı ve uyku düzenlerine dikkat etmelidir. Çocuğun uykusunu iyice almış olması önemlidir.

Ad:  hastalık6.jpg
Gösterim: 5068
Boyut:  322.3 KB
SİLENTİUM EST AURUM