Arama


Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
13 Mart 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
KRONİK HASTALIKLARDAN KORUNMAK İÇİN
Kronik hastalıklar insanları uzun süre etkileyen hastalıklar. Hafif düzeyde görülebileceği gibi şiddetli düzeyde de etkileyebilir. Daha uzun bir zaman diliminde ortaya çıkabilir ve iyileşmeleri oldukça uzun bir zaman alabilir. Hatta ömür boyu bile sürebilir. Kronik hastalıklara özellikle yol açan belli başlı etkenler vardır. Kronik hastalıklardan korunmak, kronik hastalıları önlemek için bu etkenlerden mümkün olduğunca kaçınmak ve daha sağlıklı yaşam şekli değişiklikleri yapmak gerekir.

Kronik hastalıklardan korunmak için aşağıdaki önlemleri alabilirsiniz.
1. Kronik hastalıklara karşı sigara içmeyin. Sigara içmeniz kalp hastalığı, kanser gibi kronik hastalık risklerinizi oldukça artırır. Bu hastalıklara karşı korunmak ve bunları önlemek için yapabileceğiniz en önemli şey sigaradan uzak durmak ve eğer sigara içiyorsanız sigarayı bırakmaktır. Ayrıca başkalarının içtiği sigara dumanına da mümkün olduğunca maruz kalmamaya dikkat edin.

2. Kronik hastalıklardan korunmak için mutlaka düzenli olarak egzersiz yapın ve günlük yaşamda daha hareketli olun. Egzersiz ve hareketli olmanın faydaları arasında sağlıklı kiloda olmak, ruh sağlığını geliştirmek, kemikleri güçlendirmek, vücuttaki dolaşımı geliştirmek gibi birçok fayda bulunmaktadır. Tüm bu faydalar diyabet, kalp hastalığı, osteoporoz, ateroskleroz gibi kronik hastalıklardan korunmaya yardımcı olurlar. Daha hareketli olmanın yanında her gün 30 dk lık egzersiz yapın. Egzersizi haftada en az 4 – 5 gün yapmaya çalışın.

3. Kronik hastalıklardan korunmak için alkol içmeyin. En azından mümkün olduğunca azaltın. Alkol birçok sağlık sorununa yol açabilir. Örneğin karaciğer sirozu gibi ciddi bir kronik hastalık riski ortaya çıkabilir. Karaciğer sirozu karaciğerin uygun bir şekle fonksiyon görememesine neden olur.

4. Kronik hastalıkları önlemek için sağlıksız besinlerden mümkün olduğunca kaçının. Sağlıksız besinler kronik hastalık riskinizi artırır. İşlenmiş besinler, hazır gıdalar, rafine edilmiş şeker, işlenmiş yağlardan mümkün olduğunca kaçınmak gerekir. Sağlıksız besinler ve sağlıksız beslenme obezite, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve diyabet gibi kronik hastalıkların riskini artırır.

5. Kronik hastalıklardan korunmak için bol lif tüketin. Lif sindirim sisteminizi daha iyi çalışmasına yardımcı olur. Lif içerene besinler kabızlığı önleyebilir ve kabızlık sorununu giderebilir. Ayrıca lif kolon kanseri, diyabet, böbrek taşı ve divertikülit gibi kronik hastalık riskini azaltır. Lif kaynağı olarak sebze, meyve, tam tahıllar, fasulyegiller ve yulaf kepeği tüketin.

6. Kronik hastalıklara karşı yeterince uyumayı ihmal etmeyin. Cinsel yollarla bulaşan hastalıklara karşı önlemlerinizi alın.


SİLENTİUM EST AURUM