Arama

Doğal Afetler - Çığ - Tek Mesaj #12

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
14 Mart 2016       Mesaj #12
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Tarihin en büyük çığ felaketleri
Oluşan yeryüzü şekillerine göre Çığ düşmesi sonucu insanlık tarihinde bir çok ölüme neden olan bu felaket, özellikle kış aylarında yüksek kesimde yaşayan insanları etkiler. Türkiye’nin doğusunda ve kuzeyinde Çığ düşmesi zaman zaman yaşanırken Dünya’nın çeşitli ülkelerinde de bu aylarda sık sık görülmektedir. İşte tarihin en büyük Çığ felaketlerinden bazıları:

Alpler – I. Dünya Savaşı (1916)
I. Dünya Savaşı sırasında İtalyan Alpleri’nin olduğu bölgede düşen çığ yaklaşık 10.000 Avustrya ve İtalyan askerinin ölümüne neden olmuştu. Bazı tanıklar çığın İtalyan askerlerinin topçu ateşiyle bilinçli olarak düşürüldüğünü söylemektedir. Savaşlarda bu tip stratejik bölgeler silah olarak kullanılmaktadır.

Şırnak Görmeç Köyü Çığ Felaketi
Türkiye Cumhuriyeti tarihinde görülmüş en büyük ÇIĞ facialarından birisi olarak gösterilen Görmeç Faciasında 90 vatandaşımız yaşamını yitirmiştir. 1 Şubat 1992 yılında meydana felaket, Türkiye tarihinde en büyük çığ faciası olarak nitelendirilmektedir.

Cascade Sıradağları – Washington (1910)

Bu güne kadar Amerika’da yaşanmış en büyük çığ felaketidir. Çığ, kardan dolayı mahsur kalan trenlerin üstüne düşerek 118 kişinin ölümüne yol açmıştı.

Nepal’de 12 dağcı öldü

Everest Dağı’na tırmanan 12 dağcı çığ altında kalarak can verdi. Bölgenin lakabı ise ‘patlamış mısır’ olarak biliniyor. Tırmanma sezonu Kış aylarında başlayıp, Mayıs ayında sona ermekte.

Montroc, Fransa (1999)

1999’da Fransız Alpleri’ ndeki en feci çığlardan biri Montroc köyüne düştü. 100.000 ton kaplı kar tam 12 kişinin ölümüne yol açtı.

Çatıda yaşayan Şerpalar’dan dağcılara büyük destek
Şerpalar olarak bilinen Everest’in yerlileri, sürekli çığ altında kalmakta. Şerpa, Nepal’in dağlık bölgesinde yaşayan bir etnik grup. Son 500 yıl içinde Doğu Tibet’ten Nepal’e göç etmişler. Şerpa sözü, Tibet dilinde doğu anlamına gelen “şer” ve halk-insan anlamına gelen “pa” ekinden oluşuyor. Şerpaler yüzyıllardır Everest’in eteklerinde hayvancılık, ve tuz ticareti ile uğraşırken son 50 yıldır dünyanın dört bir yanından gelen dağcılara destek olmalarıyla adlarını dünyaya duyurdular.

Le Mont Maudit Dağı’nda kaybolanlar

Fransa’nın Alp uzantısı olan Le Mont Maudit Dağı’nda 2012 yılında 29 dağcı kaybolmuştu. Çığ altında kalan dağcılardan 6 sı ölü olarak bulunmuş, diğerleri de son anda donmaktan kurtulmuştu.

Himalaya, Pakistan (2012)

Pakistan’ın Hindistan’a yakın Himalaya bölgesinde meydana gelen çığ felaketinde 135 kişinin ölmüştü. Binlerce Pakistanlı ve Hint askerinin üslendiği Siaçen Buzulu’nda meydana gelen çığ felaketinde 124 asker ve 11 sivil hayatını kaybetmişti.


SİLENTİUM EST AURUM