Arama


Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
16 Mart 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Yüksüz (Nötr) bir elektroskoba yüklü yüklü bir cisim dokundurulduğunda cisimdeki yüklerin bir kısmı elektroskoba geçer. Bu yükler elektroskobun topuzuna ve yapraklarına dağılır. Yapraklardaki yükler birbirine itme kuvveti uygulayarak yaprakların açılmasını sağlar. Yapraklardaki yükler ne kadar fazla ise yapraklar okadar fazla açılır. Elektroskobun topuzu topraklanırsa elektroskop nötrlenir ve yapraklar tekrar kapanır.
Ad:  elektrik1.jpg
Gösterim: 5899
Boyut:  88.8 KB


Elektroskop İle Bir Cismin Yükünü Bulma:
Elektroskop ile bir cismin yükünü bulmak için 2 farklı yol izlenebilir. Birincisinde Yüklü elektroskoba yüklü cisim dokundurularak, diğerinde ise yüklü elektroskoba yüklü cisim yaklaştırılarak. Her iki durumda yapraklarda meydana gelen değişikliğe göre yüklü cismin yükü ve miktarı bulunabilir.

1- Yüklü Bir Cismi Yüklü Bir Elektroskoba Dokundurma:
elektroskop-yuklu-iseÖncelikle yüksüz elektroskop yükü bilinen bir cisme dokundurularak yüklenmesi sağlanır. Daha sonra yükünü öğrenmek istediğimiz Cisim yüklü elektroskoba dokundurulur. Yaprakların durumuna göre dokundurulan cismin yükünün cinsi ve yük miktarı bulunabilir buna göre; yüklü bir elektroskoba yüklü bir cisim dokundurulduğunda yapraklarda 5 farklı durum gözlenebilir. Bunlar:
Ad:  elektroskobun_uygulamalari.png
Gösterim: 3684
Boyut:  60.1 KB


1) Yapraklar Biraz Açılır İse: Yüklü elektroskoba yüklü cisim dokundurulduğunda yapraklar biraz açılıyor ise elektroskop ile cismin yükü aynı işaretlidir.
2) Yapraklarda Değişme Olmaz İse: Cisim elektroskoba dokundurulduğunda yapraklarda bir değişiklik olmuyor ise cismin yükü ile elektroskobun yükü aynıdır.
3)Yapraklar Biraz kapanıyor ise: Cisim dokundurulduğunda elektroskobun yaprakları biraz kapanıyor ise burada üç farklı durum oluşur;

a) Cismin yükü ile elektroskobun yükü aynıdır. Yük miktarı için bir şey söylenemez
b) Cismin yükü ile elektroskobun yükü zıttır ve elektroskobun yükü cismin yükünden fazladır. (qc <qe )
c) Cisim Nötrdür.

4) Yapraklar tamamen kapanıyor ise; Cisim dokundurulduğunda elektroskobun yaprakları tamamen kapanıyor ise elektroskop nötr hale geçmiştir. Bu durumda cismin yükü ile elektroskobun yükleri zıt işaretli ve yük miktarları birbirine eşittir. (qc =qe )

5) Yapraklar Kapanıp Tekrar Açılıyor İse; Bu durumda elektroskop ile cisim zıt yüklüdür ve cismin yükü elektroskobun yükünden fazladır. (qc >qe )

2- Yüklü Bir Cismi Yüklü Bir Elektroskoba Yaklaştırma:

Yüklü bir elektroskoba yüklü cisim yaklaştırıldığında yapraklarda 4 farklı durum ortaya çıkar. Bunlar;
a) Yapraklar Biraz açılır: Bu durumda Elektroskop ile cismin yükü aynı işaretlidir.
b) Yapraklar biraz kapanır: Bu durumda elektroskobun ve cismin yükü zıt işaretlidir.
c) Yapraklar tamamen kapanır ise: elektroskop ve cismin yükü zıt işaretlidir.
d) Yapraklar kapanıp tekrar açılır ise: Elektroskop ile cisim zıt yüklüdür.

* Nötr bir cisim elektroskoba yaklaştırılırsa elektroskobun yaprakları biraz kapanır.


SİLENTİUM EST AURUM