Arama

İş nedir, ne demektir? - Tek Mesaj #5

Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
23 Mart 2016       Mesaj #5
Avatarı yok
Yasaklı
İş nedir?
Bir kuvvetin uygulandığı yer üzerindeki etkisine denir. Bir etken bir cisim üzerine kuvvet uygulayarak o cismi kuvvet doğrultusunda hareket ettirirse, etken bir iş yapmış olur.
İş, uygulanan kuvvetle cismin aldığı yolun çarpımına eşittir. İşi E, kuvveti F, yolu S ile gösterirsek, şu formül çıkar: E = F x S. Iş birimi kilogrammetre, erg veya dindir. Erg'in 10.000.000 katma jul denir. Günlük hayatta iş kelimesi adalelerle yapılan veya zihni bir çabayı gerektiren faaliyetin herhangi bir şekli için kullanılmaktadır.
Bir ağırlığı kaldırmak demek, bir kuvveti bir yol boyunca tesir ettirmek demektir. Ağırlığın kaldırılacağı yüksekliğe göre yorgunluk farklı olur. Tesir ettirmek zorunda olunan kuvvetin büyüklüğüne göre de durum aynıdır. Bir kuvvetin iş yapabilmesi için, bu kuvvetin cismin hareket doğrultusundaki bileşeni sıfır olmamalıdır.
Bu bakımdan, hareket halindeki bir cismin hareket doğrultusuna daima dik kalacak şekilde etki eden kuvvetler (Dairesel hareketteki merkezcil kuvvet gibi) iş yapmazlar. Buna göre bir ağırlık kaldırıldığı, bir yay gerildiği veya bir gaz silindir içinde sıkıştırıldığı zaman bir iş yapılmıştır. Diğer taraftan ağır bir cismi kolları uzatarak hareketsiz olarak tutmak "zor iş" ise de, hareket olmadığı için teknik manada bir iş yapılmış değildir.
X ekseni olarak kabul edeceğimiz yatay bir doğrultuda hareket eden bir cisim üzerine, hareket doğrultusu ile a açısı yapan sabit bir F kuvveti dışardan uygulanırsa; cisim bir x yerdeğiştirmesi yaptığı vakit, bu kuvvetin yaptığı W işi, yer değiştirme ile kuvvetin yer değiştirme doğrultusundaki izdüşümünün çarpımı olarak tarif edilir.
İş birimleri
CGS sisteminde 1 dyn’lik bir kuvvetin bir cisme yol doğrultusunda 1 cm mesafe boyunca tesir etmesiyle elde edilen iştir. Bu işe 1 erg denir. MKS sisteminde ise kuvvet birimi newton, yol birimi metredir. Çıkan iş birimi ise joule olur. Yani 1 Joule = 1 newton. 1 metredir. 1 joule = 10 7 erg’dir. Teknik ölçü sisteminde ise yani M.K. kuvvet. S. sisteminde kuvvet birimi kgf (kilogram kuvvet) yol birimi metredir. Dolayısıyla iş birimi kgf. metredir. Diğer iş birimleri: 1 Kgf.m = 9,8 joule, 1 Watt. saniye= 1 joule, 1 kW.h= 3,6.10 6 joule, 1 Beygir. saat= 0,736 kW.h’dır.


Kaynak: İş Nedir? İş Ne demek? - Nedir.com