Arama


Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
26 Mart 2016       Mesaj #1
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi
KEPLER-22b: YAŞANABİLİR KUŞAKTA BİR DIŞ GEZEGEN

Bulunan yeni gezegen, Kepler-22b, Dünya ile oldukça ortak özelliğe sahip. Bizim Güneşimize çok benzer özelliklere sahip bir yıldızın yörüngesinde, dolanıyor. Yıldıza olan uzaklığı Dünya ile Güneş arasındaki mesafeye yakın. Yılıdzı etrafındaki bir dönüşünü bizim bir yılımıza epey yakın olan 290 günde tamamlıyor. Yüzeyinde su ve kayalar olması ihtimali var.

Aralık 2011’de NASA, bilim dünyasını oldukça heyecanlandıran bir açıklama yaptı: Bir başka güneş sisteminde, bizim günelimize oldukça benzeyen bir güneşin etrafında dolanan ve fiziksel koşulları yaşama elverişli bir gezegen!

Astronomide “yaşanabilir kuşak” , bir yıldızın etrafında yaşamla bağdaşan ısı, atmosferik basınç, ve suyun sıvı halde kalmasını sağlayacak diğer fiziksel koşullara sahip bölge olarak tanımlanıyor. Bu kuşakta yer alan gezegenlerin, dünya dışı yaşamı barındırma konusunda en yüksek ihtimale sahip olan gezegenler olduğu düşünülüyor.

Bulunan yeni gezegen, Kepler-22b, Dünya ile oldukça ortak özelliğe sahip. Bizim Güneşimize çok benzer özelliklere sahip bir yıldızın yörüngesinde. Yıldıza olan uzaklığı Dünya ile Güneş arasındaki mesafeye yakın. Yıldızı etrafındaki bir dönüşünü bizim bir yılımıza epey yakın olan 290 günde tamamlıyor. Yüzeyinde su ve kayalar olması ihtimali var.

Tek sorun gezegenin büyüklüğünün dünyanın 2.4 katı olması. Bu büyüklük, gezegende yaşam ortaya çıkması ihtimalini düşüren bir faktör. Boyutu nedeniyle gezegenin Neptün gibi kaya çekirdeğe sahip bir gaz devi veya tamamen okyanusla kaplı bir su gezegeni olması mümkün. Yukarıdaki resim de, bir sanatçının, sularla kaplı olduğunu hayal ettiği Kepler-22b’nin tasviri.

NASA Kepler projesinin lideri Nathalie Bathalda, gezegenin tamamı sularla kaplı olsa da, bu durumun tamamen sulardan köken alan bir yaşam olma ihtimalini ortadan kaldırmadığını söyledi.

Kepler teleskobu şu ana kadar güneş sistemimizin dışında 2,326 gezegen keşfetti. Bunların 139 tanesinde “yaşanabilirlik” kriterleri mevcut. Yeni bulunan Kepler’22b ise her ne kadar Dünya’dan büyükse de, diğer adaylardan küçük. Yaşanabilirlik bölgesinde bulunan gezegenler içinde boyu ve yüzey ısısı Dünyamıza en yakın, yıldızı ise Güneşe en benzer olanı.

Aşağıdaki temsili resim, bizim Güneş sistemimiz ile Kepler-22’nin bir karşılaştırmasını gösteriyor. Yeşil renkli kuşak, suyun sıvı halde bulunabilme olasılığı olan “yaşanabilir kuşak”. Üstte, Kepler sistemi ve Kepler-22b tasvir edilmiş, altta ise Merkür ve Güneş Sistemi’ne ait olan yaşanabilir kuşakta yer alan gezegenler olan Venüs, Dünya ve Mars mevcut.

Kepler22bDiagram 600x480