FİNCAN
Kahve, çay, süt, içmek için kullanılan ve çeşitli ölçülerde porselenden, çiniden, camdan,tahtadan yapılan küçük kaplar. fincanların altına koymak için bir de küçük altlıkları olur. Buna da Fincan tabağı ismi verilir. Eskiden fincanlar lüleci çamurundan işlemeli olarak yapılıp, fırınlarda pişirilirdi. Fincan genellikle dünyanın her yerinde yapılır. Türkler çok eskiden berifincana fazla önem vermişlerdir.
Her ailenin kendisi için evde kullandığı fincandan başka aile reisleri ve misafirler için kullanılan fincanlarıda vardı. Hatta Osmanlılar zamanında misafire çok önem verildiğinden, ikram edilen kahveninfincanının orijinal ve çok güzel olmasına özen gösterilirdi. Bir fincan, kahvenin kırk sene hatırı sayılır. atasözü de ikram edilen bir fincan kahvenin unutulmayan hatırı olduğunu göstermektedir.
Ayrıca Türkler için avrupada saks ve sevr fabrikalarında işlemeli olarak kıymetli fincanlar da yapılmaktaydı. Eskiden beri kullanılan fincanlar gün geçtikçe asıl önemini kaybetmektedirler. Buna rağmen yine evlerde Fincan, takımları eksik olmamaktadır.