Arama


Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
6 Nisan 2016       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı
İlk izlenim, kişisel imaj ve etkileme sanatı


İlk karşılaşma, ilk tanışma, ilk izlenim… Çoğu zaman ikincisini yakalama/yaşama şansı bulamayız. Bu nedenle ilk izlenim, son izlenim olarak kalabilir.

Giyinmek, kıyafetler ve görünüm. Dış görünüşümüz ne kadar önemli? İşimizi yaparken, hedeflerimize ulaşmaya çalışırken ne kadar etkili?

Dış görünüş, beden dili bir insanın bizim hakkımızdaki izlenimlerinin %50’sini oluşturuyormuş. İş ortamında çok daha önemli olduğunu deneyimlerimizden biliyoruz. Davranışlar, yetenekler ve deneyimlerimiz elbette önemli ancak ilk izlenim algılaması çok güçlü.

Temiz, bakımlı ve düzenli kişilerin, işlerinde de özenli, sorumlu ve başarılı kişiler olacaklarını düşünürüz, saygı duyar ve güveniriz. Elbette, görüntümüz işimiz, pozisyonumuz, çalıştığımız kurum ve hedeflerimiz ile tutarlılık göstermeli.

Bir görüşmeye/toplantıya/sunuma hazırlanırken ilk yapacağımız şey kıyafetimizi hazırlamak değildir, çoğu kez o anda ki ruh halimize göre seçim yaparız, son anda bir şeyler seçeriz. Seçtiğimiz rengin/renklerin etkisini, kıyafetin bedenimizle buluşmasını kendimizi “içinde iyi hissetmek” tanımı ile anlatabiliriz. Ancak konuyu, zamanı, mekânı paylaştığımız kişiler de kendilerini iyi hissetmelidirler.

Selamlaşma ve el sıkışma, kendinizi nasıl sunduğunuz ve kıyafetiniz, kendine güveninizi ve sizi yansıtır. Kendinden emin görünmenin en iyi yolu kendinizi çok iyi tanımak, güçlü yönlerinizi, başarılarınızı ve değerlerinizi bilmek ve imajınızla bunu desteklemektir.

İlk izlenimde dış görünüm ve beden dilinin etkisi % 50 demiştik. Peki, konuşma yeteneğiniz ne kadar önemlidir? Ses tonumuzun etkisi % 40, kalan % 10 da kullandığımız sözcüklerin etkisi. Bu kadar çarpıcı bir oranla etkilerden bahsederken neden “İmaj vazgeçilmez bir şeydir” dememi anlayacağınızı umuyorum.


Dış Görünüş Bir Anahtardır

Dış görünüşümüz, imajımız işi almamızda tam belirleyici olmasa da saygınlık kazanmamızı/iz bırakmamızı sağlayacaktır. Profesyonel giyim yoluyla iletişim tarzı hedefe uzanan bir köprü de olabilir, onlarla aranıza giren bir engel de!

Bir görüşmeye giderken şirketi araştırın, belirgin/baskın kuralları var mı öğrenin ve buna uygun giyinin. Sektörler ve yaptığımız iş seçeceğimiz kıyafetleri etkilemektedir. Bir reklam şirketinde çalışanların giydikleri bir denetim şirketinden elbette farklı olacaktır.

“Her zaman iyi giyimli ol, dilenirken bile.” Hint Atasözü



Giyiminiz;
  • Kişiliğinize, hedeflerinize uysun.
  • Rahatlık hissi versin.
  • Amaca uygun olsun.
  • Estetik güzellik taşısın.


Kıyafet seçerken genel bazı kuralları kadın/erkek hep aklımızda tutarsak istediğimiz sonuca ulaşmamız daha kolay olacaktır.
  • Tarzını beğendiğiniz birisini örnek alın.
  • Vücut yapınız hakkında bilgilenin.
  • Giydiğinizde çok övgü aldığınız renge/tarza güvenin.
  • İçinde kusursuz olduğunuzu hissettiğiniz bir kıyafet/tarz keşfedin.
  • Çok göze çarpan kıyafet ve renklerden kaçının.
  • Çok iyi kesilmiş, şekillendirilmiş bir saç modeli tercih edin.
  • Takılarınızın sade olmasına dikkat edin...VB