Arama


kompetankedi - avatarı
kompetankedi
VIP Bir Dünyalı
6 Nisan 2016       Mesaj #5
kompetankedi - avatarı
VIP Bir Dünyalı
Muhabbet kuşu olsun veya başka bir kuş, himayernize aldığınız andan itibaren sorumluluğunuda almış oluyorsunuz. Bu hayvanlar bir biblo değildir bir canlıdır. Biliyorum ki huysuzlaştıklarında yada hastalandıklarında sizlerde üzülüyorsunuz ama sorumluluklarınızı yerine getirmediğinizi düşünüyorum.

Sağlıklı bir kuş için hijen temizlik şarttır. Hiç bir kuş ister tropikal ister bölgenin kuşu olsun ani hava değişimine yani sıcak soğuk ortamların ani değişimi halinde rahatsız olur. Bu yüzden beslediğiniz kuşun bulundugu konumunda olması örneğin uşür diyip radyator yada soba yakınına koymak büyük bir risktir.

Ayrıcana su yem vermenin yanında kuş için elzem olan kumunda olması gerektiğini çoğu kuş besler gözden kaçırır. Kuş için kum midesinde hazm için önceliklidir.

Kısacana kuş için ortamın temizliği günlük ve haftalık kafes bakımları mutlaka uyulmalı ki; yukarda bir çok arkadaşımızın sorunları oluşmasın.

Ayaklarda olsan mantar hijen ortamının iyi olmadığını gösterir. Buna dikkat etmelisiniz. Olası mantarda ayakların pencelerın uzerındekı pullar (sert deri) pütürlenir aralanır. Buraya bakterilerin sızmalası kuvvetle muhtemel. Bu yuzden bu gibi durumlarda hayvanın ayaklarına pansuman yapıp kafes ortamının hijenine dikkat etmelisiniz. Kuş malzemesi satan yerlerde bunun için hazırlanmış ilaçlar bulunabilirsede eczanedende deri pomatları kullanabilirsiniz.

Unutmayın kuşlar doğada yaşıyan özgür hayvanlardır. Yapay doğalarını sizler sağlamalısınız.

Gelelim tırnak meselesine. Nedense tırnaklarını kesme gibi bir gelenek icat edildi. Uzun zaman besledim hiç bir muhabetkusumun tırnagınıda kesmedım. Bunu yapmadığım için ne kuşum hastalandı nede öldü. Şunuda düşünü ki doğada hayvanlar gereksinimlerini zaten karşılıyorlar. Gagalarını kendileri törpülüyorlar bunun için petshoplarda kemikler var (murekkepbalığı kemiği) hayvan rahatsız hissettiğinde kendi çözümünü bununla sağlar nedense bizler tırnak makasını tercih ediyoruz ve işin ehli olmadıgımızdan 1 mm kacırsanız canının yanıcağını kötü tecrübeyle öğreniyoruz.
Ad:  muhabbet.jpg
Gösterim: 14982
Boyut:  5.9 KB

Ad:  muhabetayak.jpg
Gösterim: 14698
Boyut:  8.5 KB
Benim tavsıyem hayvanın tırnağını kesmeyin gerekli ortamı oluşturun bu ona yetecektir. Doğada tırnak makası yok unutmayın.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.