Arama

Mahmut Nedim Hendek - Tek Mesaj #1

Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
11 Nisan 2016       Mesaj #1
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi
Mahmut Nedim Hendek

Mahmut Nedim Hendek

Mahmut Nedim Hendek (Koseyko) (1880, İstanbul - 25 Nisan 1920, Hendek) Kurtuluş savaşı komutanlarından ve Osmanlı ordusu terhis edilirken orudunu dağıtmayıp Anadolu'ya ilk hareket eden komutandır.

1901'de Harp Okulu'nu bitirdikten sonra 5. Ordu emrine verildi. 1911'de Aşiret Süvari Alayı'ndayken aynı yıl k.urmaylık eğitimine başladı ve 1914'te Harp Akademisi'ni bitirdi. I. Dünya Savaşı'nda Doğu Cephesi'nde savaştı. 1919'da 24. Tümen Komutanlığı'na getirildi. Bu görevdeyken 1. TBMM'ye Menteşe Milletvekili seçildiyse de 21 Nisan 1920'de Hendek'te çıkan ayaklanmayı bastırmakla görevlendirildi.

Geyve'de bulunan 24. Tümen Komutanı Miralay Mahmut Bey Mahmut Bey, isyancıların haberci beylerini Hendek'te kabul etti. İsyancılar, su istediklerini ve kendilerini Düzce'de karşılayacaklarını bildirdiler.
Bu sözlerin samimiyetine inanan Mahmut Bey ordusu ile Sarıbayırlar mevkiinde pusuya düşürüldü. Mahmut Bey ve 3 arkadaşı şehit edildi. Mahmut Bey ve arkadaşları vurulduktan sonra, Hendek Hükümet Konağı yanındaki caminin bahçesine törenle gömülmüşlerdir.

Bakanlar Kurulu 9 Ağustos 1927 günü kararıyla İstiklal Madalyası'yla ödüllendirildi. 1988'de mezarı Hendek'teki Anıtmezar'dan alınarak Devlet Mezarlığı'na nakledildi.

(Kendisine daha sonra Atatürk tarafından Hendek soyadı verilmiştir)