Arama

Cumhuriyet Nedir? - Tek Mesaj #8

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
11 Nisan 2016       Mesaj #8
Safi - avatarı
SMD MiSiM
1. DAR ANLAMDA CUMHURİYET
Hükümet biçmini ifade eder. En yalın biçimde monarşinin karşıtı olarak tanımlanır.
En çok kabul gören tanımı: Devlet başkanı ve devletin diğer organlarının seçimle ve belli süreler için göreve geldiği HÜKÜMET BİÇİMİdir. Ancak bazı yazarlar dar anlamda cumhuriyerin tanımını iyice daraltmakta ve veraset dışı yollarla (seçim, darbe, devrim) iş başına gelmeyi yeterli saymaktadırlar.

2. GENİŞ ANLAMDA CUMHURİYET

Devlet şeklini ifade eder. Devlet şekillerinin sınıflanmasında önemli bir kriterde egemenliğin kime ait olduğudur. Bu açıdan baktığımızda geniş anlamda cumhuriyet egemenliğin bir kişi (monark) ya da zümreye (aristokrasi) değil toplumun tümüne ait olduğu modeli ifade eder. Geniş anlamda cumhuriyet tanımı cumhuriyet ve demokrasiyi özdeşleştirmektedir. Oysa demokrasiz cumhuriyetrler olduğu gibi (sosyalist rejimler örnek olarak verilebilir) sınırlı monarşi (ör: İngiltere, Japonya) şeklinde demokrasilerde vardır.

TÜM BUNLAR IŞIĞINDA TÜRKİYE'YE ÖZGÜ ANLAMIYLA CUMHURİYET

Mustafa Kemal Atatürk "
Benim en büyük eserim Türkiye Cumhuriyeti'dir." derken ne bir hükümet şeklini ne de bir devlet şeklini kastetmişti; kastettiği Türk Devrimiydi. Nitekim Anayasa Mahkemesi hem 61 Snayasası döneminde hem de 82 Anayasası döneminde (ör: yukardaki karar) cumhuriyeti geniş yorumlarken Türk devrimini baz almıştır. Ayrıca son olarak 61 anayasasının gerekçesinde;
CUMHURİYETİN TÜRK DEVRİMİNİN HUKUKİ GEREKÇESİ OLDUĞU VURGULANMIŞTIR.
Son düzenleyen Safi; 16 Mayıs 2017 23:56
SİLENTİUM EST AURUM