Arama


Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
12 Nisan 2016       Mesaj #6
Avatarı yok
Yasaklı
Ping süresi, bilgisayarınız ile karşıdaki sunucu arasında bir veri paketinin iletilmesi esnasında geçen süredir. Örneğin Battlefield 3 oynuyorsunuz ve Ping'iniz 50. Bu demektir ki, bilgisayarınızdan çıkan bir paket, BF3 sunucusuna 50 milisaniyede ulaşıyor.

Biraz daha somutlaştırmak gerekirse oyunda bir mermi sıktınız. Bilgisayarınız bu işlemi bir veriye dönüştürür ve sunucuya yollar. Veri sunucuya gidene kadar geçen sürede (örneğin 50ms) rakibiniz hala yerinde ise o mermiyi yer. Ama geçen süre uzarsa mermileriniz sürekli rakibin arkasına denk gelir ve isabet etmez.

Sunucu size ne kadar uzak ise, bu süre de o kadar artmaktadır. Örneğin Türkiyedeki sunuculara 30ms ile bağlanırsınız. Ama Almanya'daki bir sunucuya bağlanmak istediğinizde mesafe arttığı için bu süre 60ms gibi seviyelere çıkar.

Kullandığınız bağlantı tipinin ping'e etkisi büyüktür. Örneğin en kötü ping değeri 3G'de görülmektedir. Zira paketler daha ilk başta kablosuz gittiği için baz istasyonuna ulaşana kadar gecikmeye uğrar. Aynı sunucuya 3G ile yaptığımız bağlantı 53 ms gecikme ile gerçekleşirken ADSL ile yaptığımız bağlantı 13ms ile gerçekleşmektedir.

Ping konusunda en iyi performansı fiberoptik bağlantı sunmaktadır. Fiberoptik bağlantıda, veriler gerçek anlamda ışık hızına yakın bir hızda taşındığı için ping değerleri inanılmaz derecede düşük olmaktadır. Örneğin ADSL'de 50ms ile bağlanılan sunucuya fiberoptik ile 1~5ms gecikme ile bağlanmak mümkündür.

DNS sunucu da ping'i etkileyen bir etkendir. Eğer oyun oynuyorsanız Google DNS veya Open DNS gibi DNS sunucularını kullanmak ping sürenizi artıracaktır. Oyuna gireceğiniz zaman bu DNS adreslerini silip varsayılan DNS sunucularını kullanmanız faydanıza olacaktır. DNS sunucularını sildiğinizde bilgisayarınız otomatik olarak Türk Telekom'un ülkemizde yer alan DNS sunucularını kullanmaya başlayacaktır. Bu, ping sürenizi duruma göre 15ms kadar iyileştirecektir.

Kablosuz ağ yerine kablolu ağ kullanmak da ping'i olumlu etkileyen bir durumdur. Oyuncuların kablolu bağlantıyı tercih etmesi gerekir.