Arama

Fikriye Hanım - Tek Mesaj #3

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
14 Nisan 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  fikriye4.jpg
Gösterim: 6882
Boyut:  15.4 KB
Atatürk ve Fikriye Hanım aşkında bilinmeyenler

Fikriye Hanım Bu kadın buradan ne zaman gidecek?
Fikriye Hanım, Gazi'nin Latife Hanım'la evlilik haberini alır almaz soluğu Köşk'te alır. Ancak üçüncü günden itibaren Latife Hanım söylenmeye başlamıştır: O kadın buradan ne zaman gidecek!....

Fikriye Hanım için "sonun başlangıcı", Münih'te verem tedavisi gördüğü sırada başlar. Sağ salim yeniden Ankara'ya dönme düşü kurmaktadır. Ancak o Münih'te tedavi görürken Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım oğlunu Latife Hanım'la evlendirmeye karar vermiştir. Nitekim Atatürk, Latife Hanım'la 29 Ocak 1923 günü sade bir törenle İzmir'de evlenir. Haberi alan Fikriye Hanım, adeta kaçar gibi Münih'ten ayrılarak İstanbul'a gelir. Refet Paşa durumu Atatürk'e bildirmek amacıyla, Fikriye Hanım'la birlikte Adnan Adıvar'a gider. Ancak Ankara'dan gelen telgraf hiç iç acıcı değildir: "Fikriye'nin Ankara'ya gelmesine mani olunuz."

14 AY SONRA KÖŞK'TE
Kaldığı Macit Bey'lerde temizliğe gelen Emine adında bir kadın vardır. Bu kadının kimliğini alan Fikriye, bununla Ankara biletini alır. 1924'ün Mayıs ayıdır. Faytoncuya 'Köşk'e sür' der. Latife Hanım derhal ayağa kalkarak; "Paşam, size bu kadar hizmetleri olan hanımı bekletmeyelim" diyerek Atatürk'le beraber Fikriye Hanım'a "Hoş geldin" der. 14 ay sonra Fikriye, Köşk'te yeniden geceler.

VEDA İÇİN GELİR AMA...

Ancak üçüncü günün sonunda Latife Hanım durumu anlamış ve "Bu kadın ne zaman gidecek" diye söylenmeye başlamıştır. Fikriye Hanım bu yakınmaları duyunca çok üzülecektir. Ertesi sabah Köşk'ten ayrılıp bir otele yerleşir. Birkaç gün sonra ise İstanbul'a gitmeden veda etmek üzere Köşk'e, Atatürk'e uğramak isteyecektir. Fikriye, Gazi'nin kaldığı odaya doğru ilerlerken Muzaffer Kılıç randevusuz olduğunu için durduracaktır. Kendi başına baş edemeyeceğini anlayınca Resuhi Bey'i de çağırır ve kendisi Gazi'ye çıkarak Fikriye Hanım'ın geldiğini bildirir. Ancak Muzaffer Kılıç, Fikriye Hanım'ın geldiğini söyleyince Latife Hanım Mustafa Kemal Paşa bir şey demeden bağırmaya başlar. "Kovun gitsin!.."

SIRTINA TEK KURŞUN
Resuhi Bey, Latife Hanım'dan, Fikriye'nin Köşk'e alınmaması konusunda zaten tembihlidir. Bu tembihten aldığı cesaretle Fikriye Hanım'la atışmaya başlar. Ancak Fatih Bayhan'a göre, Fikriye intihar etmemiş, sırtının sol tarafından tek kurşunla vurulmuştur. Mustafa Kemal bu olaydan dolayı çok müteessir olmuştur. Derhal Sağlık Bakanı'na ve Memleket Hastanesi başhekimine "Fikriye için ne gerekiyorsa yapınız" demiştir. 9 gün Memleket Hastanesi'nde can çekişen Fikriye Hanım, 30 Mayıs günü yaşamını yitirir.

Fikriye Hanım için başkasıyla evlenmeyi reddetti
Atatürk, subay okulunu bitirdiğinde Fikriye ile aralarındaki ilişki hayli ilerlemişti. Hayalleri, umutları, sevdaları vardı ikisinin... Fikriye'nin öksüz kalmasıyla, ona karşı ilgisini daha da artıran Mustafa Kemal, onu yanından hiç ayırmak istemiyordu. Ancak oğlu subay olarak okulunu bitirince Selanik'te bir başka planı devreye sokacaktır ailesi. Bu planın bir evlilik projesi olduğunu çok sonraları öğreniyoruz.

DİYARBAKIR'A SÜRGÜN
Ad:  fikriye1.jpg
Gösterim: 3994
Boyut:  29.6 KB

Mustafa Kemal, okul bittikten sonra Fikriye ile Selanik'e gitmek için vedalaşır. Aslında onun görev beklediği yer de Selanik'tir. Ancak Saray'a karşı yaptığı eleştirilerden dolayı jurnallenmiştir, bu nedenle İstanbul'dan uzaklaştırılmak için ilk görev yeri olarak Diyarbakır'a adeta sürülmüştür. Önce Diyarbakır'a atanan Atatürk, 1909'da yeniden Selanik'tedir. İşte bu dönemde annesi Zübeyde Hanım ve üvey babası Ragıp Bey Mustafa Kemal'i evlendirmek isteyecektir. İkilinin planı, Ragıp Bey'in ilk eşinden olan Süreyya'yı Makbule Hanım'la, Rukiye Hanım'ı da Mustafa Kemal ile evlendirmek şeklindedir...

KİMSE KABUL ETMEZ
Latife Hanım Mustafa Kemal'in evlendirilmek istenen üvey kız kardeşi Rukiye Hanım'ın torunu Ferhat Babür, hiç kimsenin bu teklifi kabul etmediğini anlatıyor. Çünkü Makbule Hanım'ın gönlü bir başkasındadır, Mustafa Kemal'in ise henüz evlilik düşüncesi olmamakla beraber Fikriye'ye karşı giderek aşka dönecek bir ilgisi vardır. Mustafa Kemal, Fikriye için, aile içi planlanan bu evlilik teklifini reddedecektir. Ve çok geçmeden önce İstanbul'a, oradan da yine Diyarbakır üzerinden Şam'a geçecektir. Rukiye Hanım'la evlendirilmek istenen Mustafa Kemal, Kurtuluş Savaşı yıllarında annesini İstanbul'dan Ankara'ya aldırırken, evlerinde kalan Rukiye'yi Köşk'e getirmemiştir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM