Arama

Latife Uşşaki - Tek Mesaj #9

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
14 Nisan 2016       Mesaj #9
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Latife Hanım'ın bilinmeyenleri keşke bilinmeseydi!
Ad:  ata16.jpg
Gösterim: 3485
Boyut:  54.3 KB

Pegasus Yayınları'ndan çıkan 'Latife Hanım'ın Kâğıtları' isimli derleme çalışma, gündeme getirdiği iddialarla çok konuşulacak.
İşte kitaptan bir kaç soru ve cevabı
Atatürk'ün Latife Hanım'a hediye ettiği Kur'an-ı Kerim nerede? Latife Hanım Çankaya'da neden başını örttü? ...
Latife Hanım'la Atatürk'ün boşanmasının perde arkasında İstiklal Mahkemeleri'nde bu ülkenin öz evlatlarını idam etmekten çekinmeyen Kılıç Ali mi var ?
Yakacak kömür ihtiyacı neden karşılanmadı? ...
Latife Hanım'ın cenazesine devlet erkanı neden katılmadı?

Cevapları Fatih Bayhan "Latife Hanım'ın Kağıtları" isim kitabında açıklıyor.


Soru: Latife Hanım herkesin konuştuğu merak ettiği gizemli bir kadın. Öncelikle şunu merak ediyorum. Latife Hanım'ı yazmak cesaret isteyen bir uğraş bu sorumluluktan ürktüğünüz oldu mu?
Fatih Bayhan:Tabii… Latife Hanım konusu korkulacak bir konu değil ama sorumluluğu yüksek bir konu. Ona da katılıyorum... Bu kitabı yazarken zorlandığım çok nokta oldu. Çünkü sorumluluğu yüksek bir meseleyi kaleme alıyorsunuz herkesin gözü bu konu da. Ve yapabileceğiniz en küçük hata bile tartışmalara neden olabilecek bir konu o yüzden çok titizlikle çalıştım.
Taraf almadım bir defa… Yani ailenin tarafı veya diğer taraf. Böyle bir kaygım yok. Ben olanı vermeye fotoğrafı vermeye çalıştım. Kitabı okuyanların görüşlerinden de bu konuda başarılı olduğuma artık inanıyorum…

Soru: Peki kitap çıktıktan sonra ailenin tepkisi nasıl oldu ne düşündüler kitapla ilgili olarak?
Fatih Bayhan: Kitapla ilgili çalışmadan dolayı teşekkür ettiler sağ olsunlar. Sayın Mehmet Sadık Öke Bey bize ulaştı… (Latife Hanım'ın yeğeni) Ben yayından önce hiç görüşmedim kendileriyle çünkü aile zaten konuşmuyordu.
Hiç bir yere röportaj vermiyordu. Latife Hanım da hiç konuşmamış. Daha önce yapılan mülakatlar vardı. Onların tümü zaten bu çalışmada benim başvuru kaynağım olarak masamda duruyordu.

Soru: Sizin sayenizde suskunluklarını bozmuş oldular sanırım... Geçende bir televizyon programına katıldılar…
Fatih Bayhan: Biraz öyle oldu. Yani inanın bu ailenin ilk katıldığı bir canlı yayındı. Ben de çok şaşırdım yani işin doğrusu hiç beklemiyordum. (Haber7'de yayınlanan "Açık Şehir" programı)
Ad:  ata4.jpg
Gösterim: 3457
Boyut:  23.1 KB

Soru:
Latife Hanım ve Atatürk ilişkisinde en kilit diyebileceğimiz noktaları nasıl sıralarsınız? Başlıklar halinde?
Fatih Bayhan:Bu evlilikte aşk var mıydı diye girmek lazım... Bu evliliğin en kilit noktası aşk olup olmadığı... Çünkü çok tartışmalı... Latife Hanım mı çok seviyor? Atatürk mü çok seviyor? İkisi mi seviyor?

Soru: Ya da Babası, Latife Hanım'ın Muammer Bey çok önemli bir tüccar ve o ilişkiyi çok destekliyor. Bu da evlilik sebebi olabilir mi?
Fatih Bayhan: Aslında önce desteklemiyor... Kararı Latife Hanım'a bırakıyorlar. Bakın çok demokratik ve entelektüel bir aile. Gerçekten bugün bile aile fertleriyle görüştüğünüz zaman o asalet onların ifadelerine, kültürlerine, giyimlerine yansımış durumda...
O dönemde de bile bu asalet var. Varlıklı, kültürlü bir aile… Evde Latife Hanım'ın 8-9 yabancı dil bildiğini düşünün. Fransız Edebiyatını, İngiliz Edebiyatını, Rus Edebiyatını… Mesela Atatürk'le ayrıldıktan sonra, Rusça öğrenmeye ve Rus Edebiyatına başladı. Bu evde yetişen çocukların tümü entelektüel değeri çok yüksek çocuklar.

Soru:
Tam anlamıyla netleştirmek için soruyorum. Bu ilişki nerede ve nasıl başladı?
Fatih Bayhan: Bu ilişki İzmir'de başlıyor. Atatürk 10 Eylül'de İzmir'e Vali Konağına geliyor. Büyük mahşeri bir gün herkesin gözlerinde ışıltı var. Türk bayrağı dalgalanıyor ve göklere çekilmiş. Halk merak ve bekleyiş içerisinde. Ama en önemli hadise Atatürk'ün nerede konaklayacağı. Salih Bozok bir gün önceden gelmiş.
Atatürk'ün konaklaması için Vali Bey ile birlikte bir yer hazırlıyorlar. Atatürk orada bir gün kalıyor. Fakat şehrin gürültüsü yanlarından akan denizin kokusu çok rahatsız ediyor. Bunun üzerine başka bir yere bakın diyor. Salih Bozok arayıştayken Latife Hanım çok gariptir. Atatürk'ün kaldığı yere girmek istiyor. Atatürk'ü davet etmek istiyor. Bir türlü içeri almıyorlar bunun üzerine o kapıdaki erlerin bir anlık dalgınlığından faydalanıp Atatürk'ün odasına giriyor. Atatürk şaşırıyor karşısında genç bir kız çarşafıyla "Paşam!" diyor elini öpüyor. "Ben Uşakizadeler'in kızı Latife sizi konağımızda misafir etmek şerefini bizden esirgemeyin. Şehir sizi rahatsız edebilir. Bizim konağımız daha rahat" diyor ve Atatürk'ü davet ediyor.

İzmir işgal edildiğinde Latife Hanım ailesiyle birlikte Paris'e gitmişti. Latife Hanım Türkiye'deki gelişmeleri gazete okuyarak takip ediyordu. Gazetede Mustafa Kemal Atatürk'ün resmini görüyor. İşte Türkiye'den haberler meclis kurulmuş yeni bir parlamento var. Latife Hanım o resmi kesiyor ve boynunda ki kalpli madalyonun içine koyuyor.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM