Arama

Nabız Nedir? - Tek Mesaj #7

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
16 Nisan 2016       Mesaj #7
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Kalbin Hızlı Atması Sebepleri


Bazen nabız yükselmesinin nedeni çok basittir:
  • Fazla kafein almışsınızdır ya da
  • Vücudunuzun tepki gösterdiği bir şeyler yemişsinizdir.
Fakat bu durum sık sık oluyorsa vücudunuzda bir problem olabilir ve doktor kontrolü gerektirebilir.

Aşırı Egzersiz


Egzersiz doğal olarak nabzınızı hızlandırır. Bu tamamen normaldir ve aslında güzel bir durum olarak değerlendirilmelidir. Etkin bir şekilde spor yapmakta olduğunuzu bilmek için nabzınızın yükseldiğini görmelisiniz. Fakat nabız spordan sonra normal seyrine inmiyorsa doktora görünmelisiniz.

İlaç Yan Etkileri


Yüksek nabzın en yaygın görülen nedenlerinden biri ilaçlardan kaynaklanan yan etkilerdir. Burun açıcı spreylerin de dahil olduğu bazı ilaçlar sakince oturup hiçbir şey yapmasanız bile nabzınızın hızlanmasına yol açabilir. Astım ilaçları da bu durumun suçlusu olabilir. Nabız, genelde ilacın vücuttan atılımı gerçekleşince düzelir.

Kafein


Kafein, kalp atışınızı hızlandırabilecek bir uyarıcıdır. Araştırmalar kafein düşüncesinin bile nabzı hızlandırdığını göstermektedir. Eğer aşırı kafein alıyor ve kalbinizin hızlı atmasından rahatsız oluyorsanız vücudunuzdan kafeini attığınızda bu etki yok olacaktır.

Alkol Tüketimi


Aşırı miktarlarda alkol tüketen kişiler kalplerine normalden fazla yüklendikleri için kalp atışları hızlanır. Bu da nabız yükselmesine yol açar. Bu durumda normal miktar ve aralıklarda alkol tüketerek uzak durabilirsiniz.
Eğer fazla miktarda alkol tükettiyseniz ve kalp atışınız sizi rahatsız ediyorsa acil servise başvurun.

Elektrolit Dengesizlikleri


Vücudumuz normal düzeyde işleyebilmek için gerekli miktarda elektrolite ihtiyaç duyar. Kusma nedeniyle vücudunuz susuz kalmışsa, yeterince yiyip içmiyorsanız, yüksek ateşten muzdaripseniz ya da idrar söktürücü ilaçlar kullanıyorsanız elektrolit dengeniz bozulmuş olabilir, bu da kalp atışınızın hızlanmasına neden olur. Bu durumda olabildiğince kısa sürede sıvı tüketin ve durumunuz düzelmezse doktora görünün.

Hipertiroidi


Aşırı aktif tiroit bezi, fazla hormon salgıladığında kalp çarpıntısına neden olabilir. Bu his gelip geçici olabilir ya da sürekli devam edebilir. Bu durumdan muzdaripseniz tiroidinizi ve kalp atışınızı kontrol altına almak için doktorunuzun vereceği belirli ilaçları kullanmalısınız.

Kalp Hastalıkları


Bazı kalp hastalıkları çarpıntıya neden olur. Yüksek tansiyon, konjenital kalp rahatsızlığı, aort yetersizliği kalp atışınızın hızlanmasına neden olacak hastalıklardan sadece birkaç tanesidir. Bu problemler sizde mevcutsa doktorunuza çarpıntı yaşadığınızı söylemeyi unutmayın.

Akciğer Hastalıkları


Amfizem ya da zatürre gibi akciğer hastalıkları, kalbin kanı olması gereken yere pompalamak için daha çok uğraşmasına ve hızlı atmasına neden olur. Doktorunuz büyük ihtimalle bu durumu öngörüp kalp atışınızı dengelemek için size ilaç vermiş olacaktır.

Kaygı Bozukluğu ya da Stres


Kaygı bozukluğu (anksiyete) ve stres kalbin normalden daha hızlı atmasına neden olabilir.

Hipoglisemi


Hipoglisemi kan şekerinin normal değerlerinin çok altına düşmesidir ve yaygın bir hastalık değildir. Kan şekerinin düşmesi sırasında, kişiler belli sürelerde çarpıntılar hisseder.

Ve diğer nedenleri kalp çarpıntısı

  • Hamilelik
  • Proksismal taşikardi
  • Kalbin diğer damar hastalıkları
Kalp atışı normal hızına dönmüyorsa, kontrol için acil servise başvurmalısınız. Doktor muhtemelen başta parmaklarıyla nabzınızı ölçecek sonra neden bunu yaşadığınızı tespit etmek için bazı testler uygulayacaktır. Elektrodiyagram ve EKG’nin da dahil olduğu testlerin ardından kalp testlerine de ihtiyaç duyulabilir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 23 Temmuz 2016 20:28
SİLENTİUM EST AURUM