Arama


_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
23 Nisan 2016       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Fesleğen ve Sağlık için Faydaları
Ad:  3957_feslegen.-300x204.jpg
Gösterim: 286
Boyut:  25.2 KB
Fesleğen genellikle ılıman iklimlerde yetişen bir bitkidir. Türkiye’de Ege ve Akdeniz bölgelerinde oldukça fazladır. Beyaz ve pembe renkte çiçekler açar ve yapraklarının eşsiz kokusuyla bizleri büyüler. Yetişkin bir fesleğenin boyu 20-60 cm arasında olur. Küçük tohumları kahverengi ve göz yaşı şeklindedir. Fesleğen taze ya da kuru olarak tüketilir. Pişirdiğimiz, özellikle et yemeklerinde kullandığımız fesleğen yemeklere eşi benzeri olmayan bir aroma katar.Bunun yanında salatalarda da kullanabiliriz. Hatta çayı yapıldığında da vücuda çok faydalı olur. İçinde demir, kalsiyum ve K vitamini vardır. Fesleğen tam bir aktioksidan görevi görür. Vücuttaki A ve C vitamini, manganez, demir ve kalsiyum eksiklerini karşılar.

Fesleğen yaprağının faydalarından bahsedecek olursak;
  • Balgam söktürücüdür,
  • Gaz gidericidir,
  • İdrar söktürücüdür,
  • Uyarıcı özelliği bulunmaktadır,
  • Baş ağrısını giderme özelliği bulunmaktadır,
  • Spazm çözme özelliği bulunmaktadır,
  • Şişkinliklere iyi gelmektedir,
  • Mide kramplarını önlemede faydası bulunmaktadır,
  • Sindirim problemi olanlara iyi geldiği bilinmektedir,
  • Bakterilere karşı koruyucu özelliği bulunmaktadır,
  • Sakinleştirici özelliği bulunmaktadır,
  • Vücuda enerji verir,
  • İştah açıcı özelliği bulunmaktadır,
  • Hazımsızlığı gidermeye yardımcı olur,
  • Öksürüğün kesilmesinde yardımcı olur,
  • Ağızda gargara yapıldığında, ağızdaki yaralara iyi gelmektedir,
  • Bağırsak gazlarının giderilmesinde faydalıdır,
  • Saç köklerine masaj yapıldığında, saçları güçlendirmektedir,
  • Selülit problemlerini azaltmaktadır,
  • Kan şekerini düzenlemeye yardımcı olmaktadır,
  • Vücuttaki tokluk hissini artırmaktadır,
  • Astım ve bronşit rahatsızlıklarına iyi gelmektedir,
  • Antioksidan özelliği bulunmaktadır.
Kullanım Şekli : 25-30 gram taze fesleğen yaprağı alınıp üzerine dört bardak kaynar su dökülerek ve 10-15 dakika süreyle demlendirilerek hazırlanan çay, günde iki-üç bardak içilir.

Tohumunun Faydaları :
Fesleğen ayrıca öksürüğü keser.
Sinirleri teskin edici etkisi sayesinde sinirlilik, depresyon, gerginlik ve uykusuzluk durumlarında yardımcı olur.

Kullanım Şekli : Fesleğen tohumları kaynar su içinde 15-20 dakika süreyle demlendirilmesiyle hazırlanan çay günde iki kez alınabilir.

Özsuyunun Faydaları :
  • Sinek ve böcek ısırıklarının tedavisinde doğrudan ısırılan bölgeye sürülerek kullanılır.
Kullanım Şekli : Tamamen yıkanıp temizlenen bitkinin sıkılarak suyu çıkartılır.
-derlemedir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.