Arama


Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
27 Nisan 2016       Mesaj #9
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Yapılarına Göre Kemik Çeşitleri
Sert (Sıkı) Kemik Dokusu:
Bu doku uzun kemiklerin gövdesinde, kemiğin baş kısmında ki süngerimsi kemik doku üzerinde, kısa ve yassı kemiklerin dış yüzeyinde bulunur.Sert (Sıkı) kemik dokusu İç içe daireler şeklinde sıralanmış lamelli yapıya sahiptir. Lamellerin ortasında birbirine paralel uzanan Havers kanalı yer alır. Bu kanaldan içinden kan damarları ve sinirler geçer. Osteositler (kemik hücreleri) kan damarlarından besin ve oksijeni alırken, artık ürünleri aynı yolla kana verir. Havers kanallarını birbirlerine bağlayan enine uzanan yan kanallara ise Volkmann kanalları denir.

Süngerimsi Kemik Doku
Bu doku; uzun kemiklerin baş kısmında, yassı, kısa ve düzensiz kemiklerin üst yüzeyini kaplayan sıkı kemik dokunun altında yer alır. Süngerimsi kemik; ince, düzensiz kemik lamellerinden oluşmuş gözenekli yapıya sahiptir. Bu gözeneklerin içerisi kan hücrelerinin yapıldığı kırmızı kemik iliği ile doludur.
Ad:  kem4.JPG
Gösterim: 18893
Boyut:  49.3 KB

Uzun Kemikler
İki ucu şişkin silindir şeklinde ki kemiklerdir. Kol ve bacaklarda bulunur. Ön kol, dirsek, pazu, uyluk, kaval kemikleri bu gruba girer. Uzun kemiklerin ucunda ki şişkin kısma baş, iki baş arasında ki bölgeye ise gövde denir. Uzun kemiklerin baş kısmı, üzeri sıkı kemik doku ile kaplı olan süngerimsi kemik dokudan meydana gelmiştir. Bu dokunun boşluklarında kırmızı kemik iliği bulunur. Gövde kısmı ise sıkı kemik dokudan oluşmuştur. Uzun kemiklerin ortasında ise sarı kemik iliği bulunur. Uzun kemiğin baş kısmı ile gövdesi arasında kemiğin boyuna uzamasını sağlayan kıkırdak dokudan yapılmış büyüme bölgesi bulunur. Epifiz plağı olarak adlandırılan bu kıkırdak yapı 19-23 yaşından sonra kemikleşir ve kemiğin boyuna uzaması durur. İnsanlarda boydaki uzamanın sınırlı olmasının nedeni budur.
Ad:  kem5.JPG
Gösterim: 18026
Boyut:  56.4 KB
Yassı Kemikler
Kalınlığı az olan kemiklerdir. Kafatası, kürek, kalça, kaburga kemikleri yassı kemiklerdendir. Bu kemiklerde periost denilen kemik zarının altında sıkı kemik, ortada ise içerisinde kırmızı kemik iliği bulunan süngerimsi kemik doku yer alır. Yassı kemiklerde sarı kemik iliği bulunduran kanal yoktur.

Kısa Kemikler
Boy ve genişliği birbirine yaklaşık olarak eşit kemiklerdir. El ve ayak bileklerinde ki kemikler bu gruba girer. Şekil olar ark farklı olmakla beraber yapısal olarak yassı kemiklere benzer. Dıştan içe doğru kemik zarı, sıkı kemik dokusu ve süngerimsi kemik dokusundan oluşur.

Düzensiz Şekilli Kemikler
Vücudun değişik bölgelerinde bulunan, belirli bir şekli olmayan kemiklerdir. Örneğin, omurlar ve bazı yüz kemikleri bu gruba girer. Yapısal olarak kısa ve yassı kemiklere
Ad:  kem6.JPG
Gösterim: 9138
Boyut:  19.7 KB

Kemik Dokusunun Yapısını Etkileyen Faktörler
Canlının hayatı boyunca kemik yapımı ve yıkımı devam eder. Bu kemiklerin şekillenmesi ve güçlenmesi için gereklidir.
Kemik yapımında:
Ad:  kem7.JPG
Gösterim: 8862
Boyut:  14.4 KB

1- Hormonlar,
2- Vitaminler,
3- Mineraller,
4- Genetik
5- Dengeli ve düzenli beslenme
6- Spor ve hareket faktörler etkilidir.

İnsanlarda büyüme ve gelişme döneminde kemik yapımı fazladır. Bu nedenle kemikler büyür ve gelişir.İnsanda yaş ilerledikçe, orta yaşlılarda kemik yapımı ve yıkımı denge halindendir. Yaşlılık ve ihtiyarlık döneminde kemiklerde yıkım kemik yapımından fazladır. Bundan dolayı yaşlı insanlarda kırılan kemiğin iyileşmesi gençlere göre daha zordur.

Kemiğin gelişip sertleşmesi için kalsiyum, fosfor ve potasyum gibi minerallerin kemiğe geçmesi ve bunların miktarlarının kanda belirli bir seviyede tutulması gerekir. Bu denge kalsiyumun kemikten kana kandan da kemiğe geçişini hormonlar düzenler. (Kalsitonin ve Parathormon) Ayrıca büyümeyi ve eşeysel olgunlaşmayı sağlayan hormonlarda iskeletin gelişiminde etkilidir.
D,A,C vitaminlerin kemik oluşumunda etkisi vardır. A vitamini eksikliğinde kemiklerin büyümesi yavaşlar, C vitamini eksikliğinde ise kemiklerde zayıflama ve kırılma görülür. D vitamini kemiklerde kalsiyum ve fosfat birikmesinde önemli rol oynar.Vücutta D vitamini eksikliğinde kemiklerde yumuşama ve eğilme meydana gelir.Bu durumda olan çocuklar da raşitzm, yetişkinlerde ise osteomalizi denen kemik hastalığı meydana gelir.
Ad:  kem8.JPG
Gösterim: 9329
Boyut:  24.3 KB
Bazı insanlarda yaşlanmaya bağlı olarak kemik hücresi kaybı, genetik özellikler, D vitamini ve Ca++ gibi minerallerin eksikliği nedeniyle kemiklerin ara maddesi azalır. Bu durumda olan insanlarda osteoporoz adı verilen kemik doku hastalığı görülür.
Kemiklerin enine ve boyuna büyümesinde ve son şeklini almasında canlının genetik özellikleri önemli rol oynar. Dengeli ve düzenli beslenmenin, hareket ve sporunda kemik gelişimi üzerinde önemli etkisi vardır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM