ENZİMLER
Canlılarda meydana gelen biyokimyasal reaksiyonları gerçekleştiren katalizörlere enzim denir.Enzimler yapı olarak iki kısımda incelenir. Basit enzimler ve bileşik enzimler.
Basit Enzimler:
Sadece proteinden meydana gelmiş enzimlerdir.Bunlara en iyi örnek sindirim enzimleri ve üreyi parçalayan üreaz enzimleridir.Reaksiyon direk olarak protein kısmı tarafından yürütülür.
Bileşik Enzimler:
Bileşik enzimler iki kısımdan meydana gelir.
Protein + Vitaminler (koenzim)
Protein + Mineral maddeler veya metal iyonları (kofaktör)
Bu enzimlerin protein kısmına apoenzim; apoenzim ve koenzimden oluşan aktif enzime holoenzim denir.
Enzimlerin Sınıflandırılması 1. Oksidoredüktazlar: iki substrat arasında oksidasyon-redüksiyon reaksiyonlarını katalizlerler.
2. Transferazlar: Bir substrat çifti arasında (S ve A) fonksiyonel bir grubun (hidrojenden başka) transferlerini katalizlerler.
3. Hidrolazlar: Subsratın yapısına göre eter, ester, peptid, glikozit v.s bağları üzerine hidroliz reaksiyonlarnı sağlayan enzimlerdir.
4. Liyazlar: Hidrolizde olandan başka bir mekanizma ile substratların bazı gruplarını ayıran enzimlerdir.
5. İzomerazlar: Subsratların izomerleşmesini sağlarlar.
6. Ligazlar: Daha büyük bir molekülü oluşturmak için iki metabolitin bağlanmasını katalize eden enzimlerdir.
Enzimlerin Çalışma Mekanizması
Sindirime Yardımcı Enzimler