Pantotenik Asit = B5 Vitamini

- Pantotenik asit (vitamin B5), hem hayvansal hem de bitkisel kaynaklarda bulunabildiğinden dolayı yunanca "heryer” anlamına gelen "pantos” sözcüğünden kökenini almıştır. Vücutta depolanamayan ve suda eriyen bir vitamindir. Karbonhidrat, yağ ve protein metabolizması için gereklidir. Bu vitamin insan bağırsak florası tarafından sentez edildiği için eksikliğine pek sık rastlanmaz. Ancak eksikliğinde deride yaralar, saç dökülmesi. sinir sistemi bozuklukları gibi belirtiler görülebilir. Savaş esirlerinde gözlenen Burning Foot sendromu pantotenik asit eksikliğine bağlanmıştır.
- Aktif formu koenzim A ve ACP(açil taşıyıcı protein)dir. Asetil ve Açil gruplarının koenzim A ya taşınmasında rol oynar. Ayrıca eksikliğinde hayvanlarda sindirim kanalı bozukluğu görülmüştür. Kimyasal yapısı B-alanin-pentoik asittir.
- Pantotenik asit karbonhidratlar, yağlar ve proteinlerin enerjiye çevrilmesinde bir katalizör olarak hayati rol oynayan Koenzim A nın üretiminde zorunlu bir parçadır. Asetilkolin gibi sinir iletimini sağlayan maddelerin üretimine katılır. Çeşitli böbrek üstü bezi hormonları, steroidler ve kortizonun oluşumunda hayati rol oynadığı için antistres vitamini olarak da tanımlanır. Depresyonla savaşmakta olan faydasının yanı sıra mide barsak sisteminin normal çalışmasına yardımcı olur; kolesterol, D vitamini, kırmızı kan hücreleri ve antikorların üretimi için gereklidir.
Kanıtlanmış Yararları:
- Normal büyüme ve gelişmeyi destekler.
- Yiyeceklerin enerjiye dönüştürülmesine yardım eder.
- Birçok vücut materyalinin sentezine yardımcı olur.
- Böbrek üstü bezinin fonksiyonunu destekler,
- Enerji metabolizmasında gereklidir.
Kanıtlanmamış Yararları:
- Yara iyileşmesini uyarır.
- Stresi yatıştırır.Depresyon tedavisinde yararlıdır.
- Alerjilerin tedavisinde yararlıdır.
- Alkolizm, karaciğer sirozu tedavisinde yararlıdır.
- Kabızlık tedavisinde yararlıdır.
- Yorgunluğun giderilmesinde yararlıdır.
- Mide ülserlerinde yararlıdır.
- Osteoartrit, Romatoid artrit tedavisinde yararlıdır.
Hangi besinlerde bulunur?
Dana eti, karaciğer, balık, tavuk, yumurta, peynir, fasülye, tüm tahıllar, hububatlar, karnabahar, bezelye, avakado, patates, mısır, kuru yemişler de bolca bulunur.
B5 Vitamini eksikliği:
Direkt olarak B5 vitamini eksikliğine bağlı insanlarda oluşan hiçbir hastalık belirtilmemiştir. Bunun sebebi her türlü besinde bolca bulunmasıdır.
Ancak B5 vitamini eksikliğine bağlı bazı belirtilerin oluşabileceği kanıtlanmasa da varsayılmaktadır. Bunlar:
- Sinir harabiyetleri
- Solunum problemleri
- Cilt problemleri
- Artrit
- Alerji
- Doğumsal bozukluklar
- Zihinsel yorgunluk
- Baş ağrısı
- Uyku bozukluğu
- Kas spazmları, kramplar
Alınması gereken miktar:
Günlük alınması gereken sabit miktar:10-1000 mg dır.
Alınması gereken en az günlük miktarlar:
- 0-6 aylık 2mg/gün
- 6 ay-3 yaş 3mg/gün
- 4-6 yaş 3-4mg/gün
- 7-9 yaş 4-5mg/gün
- 10yaş ve üstü 4-7mg/gün dür.
- Hamilelik ve emzirmede gereksinim 1/3 oranında artabilir.
- Genellikle bu miktarlar günlük besinlerle fazlası ile karşılanır.
- Günlük 10-20 gr gibi çok yüksek dozlarda alınması ile ishal ve su kaybı oluşabilir.
kaynak: Ankalab