Arama


_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
9 Ekim 2005       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Ad:  Karate-Do-7.jpg
Gösterim: 1562
Boyut:  17.1 KB

KARATE DO NEDİR?


Karate do silahsız el ile savunma sanatı anlamına gelen en köklü Uzakdoğu felsefelerindendir. Anahtar kelimeleri disiplin ve saygıdır.Toplumca bilinenin aksine şiddet ve kaba kuvvete değil güce hakimiyete ve güncel kurallara göre puan alma esaslarına dayalıdır. En hızlı şekilde rakibi analiz ederek doğru taktikle fiziksel ve psikolojik üstünlüğünü kabul ettirmeyi amaçlar. Tekniklerin vücuda mükemmel uyumu ve vücudun çeşitli bölgelerine takılan koruyucu ekipmanlar Karate do’ yu sakatlanmalarının en az yaşandığı sporlardan yapmaktadır. Bireysel bir spor dalı olduğundan sporcular yeteneklerini daha rahat açığa çıkarabilmektedir.

Saldırgan, örneğin sağ eliyle size yumruk atıyor diyelim… Bir adım ileri atıp sol elinizle vuruşu durdurup, sağ elinizle de karın boşluğuna yapacağınız bir hamle; rakibi etkisiz hale getirecektir. Amaç rakibin enerjisini boşa harcamasını sağlamaktır. Aslında yüze ve kafaya yapılan hamleler daha önemli olmasına rağmen, rakip bu vuruşlara hazırlıklı olacağından karın boşluğuna hamle yapmak mantıklı olacaktır.

Karate, ülkemizde federasyonu bulunan ve yarışmaları yaygın olan bir spordur. Türk Karate’sinin dünya üzerindeki etkisi tartışılmayacak kadar büyüktür. Yaklaşık 200 bin lisanslı sporcuya sahip olan Karate camiası gün geçtikçe büyümekte ve gelişmektedir. Bundan dolayı Karate ailesine katılmanız size büyük katkı sağlayacaktır.

Ad:  Karate-Do.jpg
Gösterim: 3086
Boyut:  13.0 KB

TARİHÇE


Karate Okinawa adasında doğmuştur. Çin (özellikle Fujian) kaynaklı kempo tekniklerinin Ryukyu adalarının yerli dövüş stilleriyle kaynaştırılması sonucu Okinawa’nın çeşitli yer isimleriyle adlandırılan (Naha-te, Shuri-te, Tomari-te, vb.), ustadan ustaya önemli farklılıklar gösteren ve toplam bir terim olarak “Karate” olarak bilinen savaş sanatları doğmuştur. Karate’nin bu erken dönemine ilişkin en önemli belge Çince yazılmış olan ve 20. yüzyıl başlarına kadar yaygın olarak kullanılan Bubishi adlı kitaptır. Geleneksel Okinawa toplumunda Karate pēchin adı verilen samuray sınıfı tarafından öğreniliyordu.

Japon Budo’sunun Karate üzerindeki etkisinin 19. yüzyıla kadar sınırlı olduğu söylenebilir. Ancak 20. yüzyıl başında başta Gichin Funakoshi olmak üzere çeşitli Okinawalı ustaların Japonya’ya yerleşmeleri sonucu Karate Budo ile uyumlulaştırılmaya başlanmıştır. Bu aşamadan itibaren, gendai budō adı verilen modern Japon savaş sanatları ile birlikte gelişimini sürdüren Karate, biçim ve anlayış yönünden Jigoro Kano’nun Jujutsu kökenli Judo’yu yaratmasından önemli ölçüde etkilenmiştir. Yine bu dönemde Karate’nin “boş el” anlamına gelen biçiminde yazımı yaygınlaşmıştır.

İkinci Dünya Savaşı’na kadar Japonya’da dahi çok bilinen bir dövüş tekniği değildi. Daha sonraları ABD’li işgali sırasında popülerliği artmıştır. Fakat Amerikan ordusu işgal sırasında kendine karşı kullanılma riskinden &¨rktüğü için bu savaş sanatının bir savunma sporuna çevirilmesini istedi. Bu istek o zaman Karate’nin duyulmasında büyük rol oynayan Funakoshi tarafından karşılandı ve Karate’nin ilk spor versiyonu oluşturuldu. Bu sayede öğrenmesi yıllar alan ve oldukça zor olan sanat tüm dünyada popüler hale gelebilmiştir. Daha sonra öğrencileri tarafından stili, Ustanın şiir yazarken kullandığı mahlası olan Shōtō, yer, okul anlamına gelen Kan ve metod, stil anlamına gelen Ryū kelimelerinin birleşimi olan Shōtōkan-ryū veya kısaca Shotokan olarak adlandırılmıştır.
Ad:  Karate-Do-4.jpg
Gösterim: 2081
Boyut:  28.0 KB

Karate-Do ‘nun Yararları


Karate’nin kamuoyunda bilinen en başta gelen faydası, bireylerin kendilerine yönelmiş bir fiziksel saldırı karşısında kendilerini silahsız olarak savunabilme yollarını öğretiyor olmasıdır. Karate teknikleri kişiye, vücudun tüm bölgelerini en etkin şekilde kullanarak kendisini savunma imkanı sağlar. Fakat Karate’nin yararları bunun çok ötesine uzanmaktadır.

Her yaş grubundan insanlar için Karate-do, günlük uğraşıları dışında kişilere yaratıcı, eğitici, güvenli ve üretken zaman harcama imkanını sağlar. Özellikle genç yaştakiler için Karate doğru çalışıldığında, vücut duruşunu geliştirmenin dışında, düşünme sürecine ilişkin becerileri de geliştirirler. Kişi, zihinsel ve bedensel becerileri konusunda daha bilinçli olur ve kendine olan güveni artar. Karete dikkati toplama yetisinin geliştirmesi ile bireyin bağımsızlığını ve kişisel bütünlüğünü fark etmesine yardımcı olur. Kişinin kendisine ve yaşıtlarına olan güvenini ve saygısını arttırır. Bedensel ve zihinsel disiplin, sorumluluk duygusu gibi yeteneklerinin gelişmesini sağlar.

Yetişkinler için özellikle Karate-do çalışmaları stres azaltıcı hareketlerle bedensel ve zihinsel rahatlama imkanı sağlar. Dayanıklılık, kas gücü ve bedensel kuvvetin azalmasına mani olur.

Kısaca Karate’nin ruhsal ve bedensel gelişime yönelik amaçları; doğru, ciddi ve disiplinli çalışmayı öğrenmek; zihinsel ve bedensel eğitim vasıtası ile güçlü ve canlı bir ruhsal enerjiye sahip olmak; saygınlık, nezaket, içtenlik ve samimiyeti geliştirmektir.

Karate-do takım sporlarından farklı olarak bireyin, kendi kendisini geliştirmesine odaklanmıştır. Yarışma maçlarının amacı, kişinin kendi açıklarını kapatması ve gerçekte başkalarına karşı değil kendisine karşı yarıştığının farkına varabilmesini sağlamaktır. Kazanmak kadar kaybetmenin de öğrenilmesi gerekir, çünkü kazanmak da kaybetmek de aynı ölçüde önemlidir.

NIJU KUN / 20 kural

  • Karate-DO nezaketle başlar.
  • Karate-DO sanatında ruh, teknikten önce gelir.
  • Karate-DO sadece dojo eğitim değildir.
  • Felaket fakirlikten önce gelir.
  • İlk önce kendini, sonra rakibini tanı!
  • Karate-DO çalışan adalet yolunda gitmelidir.
  • Karate-DO eğitim hayat boyu sürer.
  • Düşüncelerinizi serbest bırakınız!
  • Yenmeniz gerektiğini değil, yenilmemeniz gerektiğini düşünün.
  • Karate-DO’da ilk saldıran sen olma!
  • Rakibinizin kol ve bacaklarını kılıç gibi düşünün.
  • Her zaman bilinçli ol!
  • Yaptığınız her şeyin içine Karate-DO ekleyiniz.
  • Zafer; zayıf noktaları güçlü noktalardan ayırt edebilme özelliğidir.
  • Ruhsal gelişme zirvedir, teknik bilgiler zirveye ulaşma yoludur.
  • Bahçe duvarının içine giren, başına geleceklere razı olur.
  • Karate-DO ateş üstünde kaynayan su gibidir. Ateşi söndürürsen soğur.
  • Hasmınıza göre hareket ediniz.
  • Başlangıçta yoi duruşu, ileride doğal duruş olur.
  • Kata bir şeydir, gerçek mücadele başka bir şey.
MsXLabs.org
-derlemedir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen _Yağmur_; 5 Aralık 2016 15:28
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.