Arama


_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
13 Eylül 2006       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

Gülle atma nedir?

Ad:  Gülle atma-3.jpg
Gösterim: 13216
Boyut:  23.0 KB

Atletizmin dallarındandır. Avuca sığacak büyüklükte demirden yapılan 7 kilo 257 gram ağırlığında bir gülleyi mümkün olduğu kadar uzağa atma esasına dayanır. Gülle , günümüze dört değişik atış tekniği ile gelmiştir. İlk teknik durarak atış, ikinci teknik yana bacak açarak atış, üçüncü teknik O’brien isimli atletin bulduğu, halen günümüzde geçerli olan atış tekniğidir. Dördüncü ve en son atış tekniği ise Rotasyon yani dönerek atış tekniğidir. Bu rotasyon tekniği üzerinde henüz denemeler yapılan bir tekniktir. Yapılan incelemelerde rotasyon tekniği ile yirmi altı metre atılacağı hesaplanmıştır.

Gülle diğer atma branşları gibi birinci planda teknik isteyen bir branş değildir.Gülle,ilk planda ağırlığa,kiloya,ikinci planda tekniğe önem veren bir branştır.En ideal güllecinin 7 ila 10 yılda yetişeceği söylenir.Buda gösterir ki gülle sporu zor ve uzun zaman isteyen bir spordur.Gülle de yeni yetişenlere ilk önce teknik gösterilmez.Önce motorsal yetenek kabiliyet geliştirilir sonra teknik bilgiler basamaklama ile gösterilir.Motorsal yeteneği ve kabiliyeti geliştirilmiş sporcuya.gülle tekniği önce anlatılır gösterilir sonra tatbik ettirilir.Genelde kısaca şöyle anlatılır:

Gülleyi avuç içine değil parmak boğumları üzerine oturt,gülleyi çene altı ile köprücük kemiğinin bitim noktası arasına koy ön kolun ileriye dönük olsun konsantre ol geriye kayma pozisyonuna geçerken iki omuzda karşıya baksın sol ayakla geriye salınım yap ondan sonra geriye kay.Bu kaymada ayak yerden irtibatını kesmesin.Ger.iye kaydıktan sonra atış pozisyonuna geçilir önce sol ayak topuğu sağ ayak topuğu kalça ve daha sonra omuz döner ve atış pozisyonuna gelinmiş olur. Gülle sporu yapanların zor şartlarda bu sporu yaptıkları gerçektir.Bunun için çok iyi beslenmeleri antrenmanları eksiksiz yapmaları uyku ve güncel yaşamlarının düzenli ve sistemli olması gerekir.

Gülle atma sporunun tarihçesi

Ad:  Gülle atma-2.jpg
Gösterim: 13251
Boyut:  10.7 KB

Günümüzde milattan önce 3. yüzyıldan kalma bronz taş atıcısının heykelleri vardır. O çağlarda güreşçiler tutuşu ve ensedeki kaslarını kuvvetlendirmek amacı ile içi kurşun doldurulmuş taş atarlardı. Eski çağlardaki toplumlarda da taş atma şeklinde yarışmalar düzenlenirdi. Bazı kaynaklarda güllenin tek elle atıldığı, bazı kaynaklarda ise çift elle atıldığı yer almaktadır.

Tek elle yapılan taş atma yarışmalarında Hakem Kurulu olarak kabul edilen yaşlı kişilerin oluşturduğu grup yarışta atılacak iki ya da üç kilo ağırlığındaki taşı belirler. Bu taşın tek elle atılması için sert ve kolay parçalanmayacak türden olması gerekmektedir. Bu taşı elle tutabilmek için üzerinde parmakların kavramasını kolaylaştıracak yerler yapılırdı.

Yarışmaya katılacaklar belirlenen yere ayaklarından birini koyarak ve istedikleri bir durumu alarak taşı fırlatırlardı. Bu atışlar, 3 kez tekrarlanır ve sırası gelen sporcu atılan taşı alırdı. Taş atışlarında belli bir teknik yoktu. Hakem Kurulu’ndaki görevlilerde taşın düştüğü yere işaret koyarlardı. Böylece kim taşı daha uzağa atarsa o kişi gösteri için ortaya konan ödülü alırdı.

Bu biçimleme günümüzdeki disk ve gülle atma yarışmalarına bir yaklaşım olarak kabul edilir. Eski Yunanlılar’da ve olimpiyatlarda gülle yerine 6.5 kg ağırlığında taş veya metal parçaları ile atış yarışmaları yapılırdı. Bu tür yarışmalar daha sonra tüm toplumlara yerleşmeye başladı. Atma aracı olarak kullanılan ham demir ve diğer madenlere dönüştürüldü. Yunanlılar demiri eriterek bugünkü güllenin şekline benzer gülle yaptılar. 1866’da kurulan Amatör Atletik ilk atletizm müsabakalarını düzenledi. Böylece gülle de atletizmde yerini bilimsel ve teknik olarak almaya başladı. Gülle 1896’dan itibaren Modern Olimpiyatları’nda yer aldı.

Uygulanacak Genel Kurallar

Ad:  Gülle atma-5.jpg
Gösterim: 12562
Boyut:  15.7 KB

Tüm yarışmalar süresince kullanılacak gülleler Organizasyon Kurulu tarafından verilecektir.
Sporcu ve sporcuların kendileri veya sponsorları tarafından temin edilerek yarışmaya getirilen güllelerde IAAF onayı ve sertifikası aranacaktır. Bu gülleleri Organizasyon Kurulu kontrol ederek onayladıktan sonra kullanılmasına izin veri,lecektir. Getirilen gülleler organizasyon kurulunun verdiği güllelerle aynı model veya marka ise getirilen güllelerin kullanılmasına izin verilmeyecektir.

Atış yaparken yarışmacı herhangi bir yolla, örneğin, iki ya da daha çok parmağını bandajlamak ya da vücuduna ağırlık bağlamak gibi kendisine yardım veya avantaj sağlayacak her hangi bir araç veya malzeme kullanmayacaktır. Bandajlar eller ve parmaklar üzerinde, iki ya da daha çok parmağın birlikte bandajlanmaması kaydıyla sürekli olabilir. Bu bandajlar yarış başlamadan önce yarışma hakemi tarafından kontrol edilir. Yarışma sırasında atış yaparken eldiven kullanılamaz.

Daha iyi bir kavrama sağlayarak, güllenin el içinden kaymasını önlemek maksadıyla ellerin içine sürmek için toz şeklinde uygun bir maddeyi sürmeye izin verilir. Yarışmacılar bu maddeyi boyunlarına da sürebileceklerdir. Ayrıca bu toz maddeyi gülleyede sürebilirler.

Gülle atmaya sporcu çemberin içine girmek suretiyle, duruş pozisyonu alarak başlayacaktır.
Yarışmacı atışını yaparken veya yaptıktan sonra çarpma takozunun içine dokunabilecektir.
Yarışmacı atma çemberi zeminine veya çarpma takozuna hiçbir madde süremez. Atma çemberi zeminini ayakları ile bozamaz.

Hatalı Atışlar


Çemberin içine girip atışa başladıktan sonra, çemberin üzerine ya da dışarısına vücudun herhangi bir kısmı ile temas ederse, çarpma takozu iç kısmı hariç olmak üzere hatalı atış yapmış sayılır.
Eğer atılan güllenin zeminle ilk teması, atış alanını sınırlayan çizgiyle veya bu çizginin dışındaki zeminle ya da başka bir nesneyle olursa hatalı atış yapmış sayılır.
Yarışmacı attığı güllenin zemine düşmesini beklemeden atış çemberini terkederse hatalı atış yapmış sayılır.
Çemberden yaptığı atışlarda, yarışmacı çemberi terkederken çemberin üstü ya da çember dışındaki zeminle ilk teması yarı çap çizgisinin gerisinden olacaktır.

Çemberin üstü ile, ya da çemberin dışındaki zeminle yapılan ilk temas atışı terk etme olarak kabul edilecektir.

Mesafe Ölçme


Her atışın ölçümü atıştan hemen sonra yapılacaktır. Ölçülen mesafe eğer tam mesafe değilse, ölçülen mesafenin aşağısındaki en yakın 0.01 m. değerinde kaydedilir.
Güllenin atış alanı içindeki zemine düşmesiyle oluşan çukur çemberine en yakın izden, atış çemberinin iç kenarına kadar ve çember merkezinden gececek şekilde ölçülecektir.
Atış alanı, atılan güllenin düştüğü yerde iz bırakabilecek yapıda curuf, kül ya da çim gibi uygun malzemeden yapılmış olacaktır.

Atış ve Teknikler

Ad:  Gülle atma.jpg
Gösterim: 12536
Boyut:  12.1 KB

Yarışmacı atış hareketine sabit bir duruşla başlar gülle tek elle ve çeneye yakın tutulacak, atış süresince bu el başlangıç durumundan aşağıya düşmeyecektir. Süzülüş ile gülle atışına geçilmesi arasındaki hareketler birbirine bağlı ve tempolu ve de kesintisiz yapılır.
Günümüzde gülle atışı zihinsel hazı rlık gerektiren ve uygulama teknikleri olan bir spor dalıdır. Gülle atmada 3 teknik kullanılır.
  1. Durarak atma
  2. Kayarak atma
  3. Dönerek atma
Gülle atmaya başlarken atıcı sırtını atış yapacağı atma alanına çevirir. Vücut ağırlığı sağ bacak üzerine verilir ve sol ayak yukarı kaldırılır. Sporcunun vücudu T şeklini alır. Geriye doğru kayma hareketi yapılır, sol ayak ise atma takozunun iç kısmına dayanır. Sol kol geniş bir açı yaparak atış yönü istikametinde açılır, sağ ayak ise atış yönüne doğru çevrilir etrafında 180 derecelik bir dönüş yapılır ve gülle omuz hizasından bilek ve parmak uçlarının yardımı ile bütün güçle itilerek atılır.

MsXLabs.org
-derlemedir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.