Arama

Ece Temelkuran - Tek Mesaj #1

Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
3 Temmuz 2016       Mesaj #1
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Ad:  Ece Temelkuran.jpg
Gösterim: 528
Boyut:  14.6 KB

Ece Temelkuran

22 Temmuz 1973 tarihinde İzmir’de dünyaya gelmiştir. 1991 senesinde Bornova Anadolu Lisesi’nden mezun olmuştur. Üniversiteyi ise Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde okumuştur. Buradan 1995 yılında mezun olmuştur. Üniversite yıllarında gazeteciliğe başlamıştır. Gazetecilik hayatı 1993 yılında Cumhuriyet’te muhabir olarak başladı. Üniversiteden mezun olduktan sonra avukatlık yapmamıştır.

Meslek hayatında sesi daha az çıkanların seslerini duyurmaya çalışmaktadır. Çalıştığı bazı konular kadın hareketi, siyasi tutuklu ve hükümlüler, Güneydoğu sorunu…Yurt dışında önemli çalışmalara imza atmıştır. Hindistan, Arjantin, Brezilya ve Venezüella’da çeşitli çalışmalar yapmıştır. Ece Temelkuran iki evlilik yapıştır. Metin Solmaz ile 1996 yılında evlenip iki yıl boyunca evli kalmıştır. İkinci evliliğini ise Gazeteci Uğur Mumcu ile siyasetçi Gürdal Mumcu’nun oğulları gazeteci Özgür Mumcu ile 2007 yılında yapmıştır. Bu evliliği de iki yıl sürmüştür.

Ece Temelkuran Bütün Kadınların Kafası Karışıktır, Oğlum Kızım Devletim-Evlerden Sokaklara Tutuklu Anneleri , Kıyı Kitabı, İç Kitabı, Dışarıdan Kıyıdan Konuşmalar, İçeriden Kıyıdan Konuşmalar, Biz Burada Devrim Yapıyoruz Sinyorita!, Ne Anlatayım Ben Sana!, Ağrının Derinliği, Muz Sesleri, İkinci Yarısı, Kayda Geçsin, Düğümlere Üfleyen Kadınlar, Devir kitaplarını yazmıştır. Düğümlere Üfleyen Kadınlar romanını yazmak için bir seneye yakın süre Tunus’ta yaşamıştır.

Ece Temelkuran, Aslı Erdoğan, Ümit Kıvanç, Bejan Matur, Beliz Güçbilmez, Murat Uyurkulak ve Şamil Yılmaz ile birlikte Son Bir Kez oyununun yedi yazarından biridir. 17 Ekim 2010 tarihinden itibaren Habertürk TV kanalında her pazar yayınlanmaya başlanan "Kıyıdan" adlı bir programı hazırlayıp sundu. Penguen karikatür/mizah dergisinde yazı yazmaktadır. 1996 tarihli Bütün Kadınların Kafası Karışıktır kitabı, 2015 yılında Selen Uçer tarafınan tiyatroya uyarlanarak sahnelenmiştir.

1973, İzmir doğumlu. Bornova Anadolu Lisesi'ni 1991'de, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni 1995'te bitirdi. İlk yazıları Patika dergisinde yayınlandı. 1993'te Cumhuriyet'te gazeteciliğe başladı. Kadın hareketi, siyasi tutuklu ve hükümlüler, Güneydoğu sorunu üzerine çalıştı; röportajlar yaptı. Bütün Kadınların Kafası Karışıktır adlı kitabı 1996'da yayınlandı. Aynı yıl Alman hükümeti tarafından yılın gazetecisi seçildi ve Almanya'da kadın hareketi üzerine bir araştırma yaptı. 1997 yılında Oğlum Kızım Devletim – Evlerden Sokaklara Tutuklu Anneleri adlı araştırma kitabı yayınlandı. Ardından avukatlık ruhsatnamesini aldı ve bu mesleği –henüz– hiç icra etmedi. Cumhuriyet Dergi için yaptığı 'Bekaret Testi Suçtur' adlı yazısıyla Tabipler Odası Yılın Araştırma Yazısı ödülünü aldı. Yurtiçinde ve dışında çeşitli dergilerde yazılar yazdı, CNN Türk'te muhabirlik yaptı. Daha sonra şiir-metin (poem&prose) türündeki İç Kitabı (Everest, 2002) yayınlandı. Eylül 2002'de şiir-metin türündeki üçüncü kitabı Kıyı Kitabı'nı yazdı. Milliyet'teki köşe yazıları sebebiyle BAL Vakfı tarafından 'Beyaz Yorum' ödülüne layık görüldü. Dünya Sosyal Forum sürecini izlemek için 2003'te Brezilya'ya, 2004'te Hindistan'a gitti. Arjantin'de ekonomik krizden sonra oluşan halk hareketini inceledi. Bu harekete ilişkin yazıları 'Buenos Aires'te Son Tango' adı altında yazı dizisi olarak Milliyet'te yayınlandı. Savaş karşıtı yazıları sebebiyle Çağdaş Gazeteciler Derneği'nden 'Barış Kalemi' ödülünü aldı. Milliyet gazetesinde 'Kıyıdan' adlı 'köşesinde' yazmaya devam ediyor.

Kadın hareketi, siyasi tutuklu ve hükümlüler, Güneydoğu sorunu üzerine çalıştı, röportajlar yaptı. Almanya'da kadın hareketi üzerine bir araştırma yaptı. Ardından avukatlık ruhsatnamesini aldı ancak bu mesleği henüz icra etmedi. Yurtiçinde ve dışında çeşitli dergilerde yazılar yazdı, CNN Türk'te muhabirlik yaptı. Dünya Sosyal Forum'unu izlemek için 2003'te Brezilya'ya, 2004'te Hindistan'a gitti. Venezüella'daki sosyalist devrimini ve Arjantin'de ekonomik krizden sonra oluşan halk hareketini inceledi. Bu harekete ilişkin yazıları "Buenos Aires'te Son Tango" adı altında yazı dizisi olarak Milliyet'te yayınlandı. Milliyet gazetesinde "Kıyıdan" adlı köşesinde yazdı.

Derlemedir...
🌘 🚀