ARAROT
a. (ing. arrovv, ok, ve root, kök'ten). Scitaminales takımından çeşitli bitkilerin (zencefilgiller [curcuma], takkagiller [facca], mârantagiler [maranta], boruçiçeğigiller [canna]) soğanlarından ya da köksaplarından elde edilen yenebilir nişasta.
—ANSİKL. Antil ararotu (Maranta arundinacea) bilinen ararotların en eskisidir, ama Endonezya (Curcuma angustifolia), Queensland (Canna edulis) ve Tahiti (Tacca pinnatifoha) ararotları da onun kadar kullanılır. Daha başka birçok bitkiden çıkarılan nişastalara da ararot denir. Bu bitkilerin başiıcaları: yılanyastığıgıllerden colocasia antiçuorum (tara) [Portland ararotu], Arum italicum ve A. maculatum; di- oscorea cinsi çeşitli bitkiler (Guyana ararotu); sarmaşıkgillerden, ipomoea batatas; sütleğengillerden Manihot utitissima (Brezilya ararotu); muzgillerden Musa pa- radisıaca (meyve); cycadaceae familyasından Zamia floridana (Florida ararotu). Bu ürünler, tutkal ve dokumacılıkta apre yapımında kullanılır, ayrıca bazı yemeklerin bileşimine girer.
Ararot, Türkiye’de eskiden çocuk maması yapımında kullanılırdı, şimdi onun yerine patates nişastası kullanılmaktadır.
Kaynak: Büyük Larousse