Kurtlar Vadisi'nin müzikleriyle tanıdığımız Özer Özel, 24 yıldır Klasik Türk Müziği'nde hem yorumcu hem de Tanburi. Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat Tasarım Fakültesi'nde kendisi tanbur, eşi Aslıhan Hanım ise kemençe dersi veriyor. Amaçları sıkıcı bir müzik türü gibi algılanan Klasik Türk Müziği'ni sevdirmek. Görünüşe bakılırsa hem birbirlerine, hem de müziğe olan sevgi ve bağlılıklarıyla, gençlere bu müziği sevdirmeyi başaracaklar
Piyasada gerçek sanatçının kıymeti yok
Özer Bey'in bulunduğu camianın dışına çıkararak diğer çevrelerde tanınmasını sağlayan çalışmalardan biriydi Kurtlar Vadisi için yaptığı albüm. Özel, Asiye, Acem kızı türküleriyle daha çok bilindi. Müzisyen bu çalışmanın kendisine tecrübe dışında başka hiçbir şey vermediğinin altını çiziyor. Sitemkâr sözlerine şöyle devam ediyor; "O piyasanın ne içler acısı olduğunu görmüş oldum. Çalan ve söyleyenin kıymeti yok. Bana iki albüm yapma sözü verdiler fakat sözlerinde durmadılar. O yüzden albüm yapmaktan ziyade “konserlerime gelinsin istiyorum" diyor. Popüler olmaktan korkmadığını söyleyen Özel, Popülariteyi şöyle yorumluyor "Popülarite iyi bir şey yapmasan da seni öyle gösteriyor. Kendinizi tanıyorsanız korkacak bir durum yok. Bir avantajı var, kendinizi geniş bir kitleye duyurma şansınız oluyor".
Böyle giderse Yunanlılardan tanbur öğreneceğiz
6 ay boyunca günde 18 saat çalışırsanız tanbur çalmayı öğrenebiliyorsunuz. Özer Bey'in söylediğine göre her enstüruman zor. Fakat o zorluk hem öğrenciye hem de hocaya bağlı. Özel, disiplinli bir hoca… Her ne kadar öğrencileri ona şaka yollu "Özer hocanın Özel işkenceleri" dese de o eğitirken hocanın öğrenciye yaptığı işkencelere karşı. Özel, disiplin kazandırma peşinde olduğunu söylüyor. "Ülkemizde iyi müzik icra edenlerin sayısı az, daha çok olması lazım" diyen Özel; "Ben elimde tanburla dolaşırken biri çıkıp 'bu elinizdeki piyano mu?' diye soruyorsa çok üzülüyorum. İlgiye bakılırsa biz Yunanlılardan tanbur öğreneceğiz gibi görünüyor" diyor.
Dört yaşındaki kızları da klasik söylüyor
Çiftin dört buçuk yaşlarında bir de kızları var. Kızlarının önce kendi kültürünü iyice tanımasını istiyorlar. Hatta onlar için bu bir kural. Çünkü Türk kültürünü ve kimliğini öğrenmesinin kendi kimliğini oluşmasında çok önemli bir etken olduğunu düşünüyorlar. Aksi halde ne yapacağını bilmeyen biri olup çıkacağı görüşündeler. Türk müziğinde de sanıldığının aksine çocukların rahatlıkla söyleyebilecekleri ezgiler olduğunu belirtiyorlar. Aslıhan Hanım "Mesela bizim kızımız nane şekeri satıcısının söylediği Nane Şekeri şarkısını söylüyor. Karagöz musikisinde yer alan bir eserdir. Arabada radyo dinlemiyoruz çünkü radyomuz bozuk. Ama çok şanslıyız çünkü babasının sesi güzel. O söylüyor biz dinliyoruz". Kızlarını şimdiden çocuk ebrusuna götüren çift, Suziki metoduyla keman dersi aldırıyorlar. Bunun nedenini ise şöyle açıklıyorlar:"Ne yazık ki o yaştaki çocuğa ancak keman eğitimi aldırabiliyorsunuz. Türk müziği aletleri için böyle bir eğitim yok"
yenisafak.com