Arama

Arşın Nedir? - Tek Mesaj #2

Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
20 Temmuz 2016       Mesaj #2
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye

ARŞIN

a. (Türkç. arış, dokuma telinden arışın > arşın). Dökme. Esk. Arasına altın ve gümüş teller katılarak dokunan, eski bir tür ipekli kumaş. (Arşına pamuk iplik karıştırmak, fazla altın ve gümüş tel kullanmak yasaktı.) Sade arşın, pamuk iplikten dokunup üzeri altın ve gümüş tellerle işlenen bir tür kumaş (Eşanl. DİP) Altın ve gümüşün fazla harcanmaması için kimi zaman yapımı yasaklanırdı.

ARŞIN a Metre sistemine geçilinceye değin (26 mart 1931) Türkiye'de kullanılan uzunluk ölçüsü birimi: bazı Ortadoğu ve Balkan ülkelerinde hâlâ geçerlidir.
—Bu birime göre derecelendirilmiş cetvel. (Bk. ansıkl. böl.)

—ANSİKL Arşın, ölçülecek şeyin niteliğine ve türüne göre farklı değerler alır, orta parmağın ucundan dirseğe ya da parmak ucundan omuza kadar olan uzaklık esas alınarak iki ayrı biçimde tanımlanırdı. Ölçüm demir, çelik ya da tahtadan, oymalı ve süslü cetvellerle yapılırdı. Yaygın olarak kullanılan arşın türlerinin başlıcaları şunlardı: kumaşların ölçülmesinde. 680 mm uzunluğundaki çarşı arşını: yapı boyutlarının ölçümünde 757, 738 mm de-tılı böyle yürüyen böcek familyasına geo- metridae [yer ölçen böcekler] adı verilmiştir.)

Kaynak: MsXLabs.org & Büyük Larousse
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
🌘 🚀