Arama


Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
21 Temmuz 2016       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı

Sakallı Akbaba (Gypaetus barbatus)



Sakallı akbabaların kanat açıklığı 266-282 cm.’dir. Çok iri ve çok etkileyicidir. Arasıra yaptığı ağır kanat vuruşları ile gökyüzünde mükemmel bir şekilde süzülür. Kafası kısa, kuyruğu uzun, kama veya baklava şeklinde, kanatları çok uzundur. Erişkinin gövdesinin üst tarafı kömür grisinden kahverengiye kadar değişir. Siyah sürmeli kafası, uzaktan dikkat çekecek şekilde açık renk görülür. Türkiye’de yasak olmasına rağmen hala avlanmasına devam ediliyor. Her iki ebeveyn de kuluçkaya yatar ve uçmaya başladıktan sonra uzun bir süre bakıma ihtiyaç duyan yavrunun bakımını paylaşır. İki yavrunun yumurtadan çıktığı durumlarda yavrunun birinin yaşama şansını arttırmak için diğer yavru feda edilir. Akbabaların en güçlüsü ve irisi olan bu muhteşem sakallı akbabalar Avrupa’da bir zamanlar hakkında uydurulan öyküler yüzünden çok avlanmıştır.

Yaşadığımız dünyada, tahmin edemeyeceğimiz kadar çok canlı türü bulunmaktadır. Birbirlerine benzeyen ya da birbirlerinden tamamen farklı özellik gösteren bir çok canlı türü yaşamaktadır. Canlı türlerinin sayıları hakkında, kesin bilgilere ulaşmak ne yazık ki mümkün değildir. Canlı türlerinin sayıları hakkında tahminlerden öteye geçmek mümkün değildir. Ortalama olarak dünya üzerinde 10 ile 30 milyon arasında canlı türünün yaşadığı tahmin edilmektedir.

Canlı sayılarının çok fazla olması, yapılacak olan bilimsel araştırmaları da zorlaştırmaktadır. Bu zorluklar canlıları sınıflandırma yöntemine gidilmesine neden olmuştur. Canlılar akrabalık derecelerine ve birbirlerine olan benzerliklere göre sınıflandırma yoluna gidilmiştir. Yapılan ilk sınıflandırmalar, canlıların dış görünüşlerine göre yapılmıştır. Canlı türlerinden bir tanesi de kuşgillerdir. Kuşlarda kendi arasında bir çok türe ayrılmıştır. Kuşlar, çok ilginç canlılardır onlara verilen en önemli özelliklerden bir tanesi de uçma yetenekleridir. Biz insanların sahip olamadığı sahip olabilmek için, en üstün teknoloji ile geliştirmiş olduğu araçları kullandığı uçma yeteneğine, kuşlar doğuştan sahip olmaktadır.


Yayılışı


Sakallı akbabanın Avrupa dağılımı Pirene Dağları (İspanya-Fransa), Alpler, Korsika, Girit Adası, Yunanistan ve Türkiye ile sınırlıdır.
Bunun dışında Kuzeybatı Afrika, Ortadoğu ve Kafkaslar'da lokal olarak az sayılarda bulunur.

Doğudaki dağılımı Orta Asya içlerine ve Himalayalar'a kadar uzanır.
Türkiye'de özellikle İç Ege, İç Anadolu, Akdeniz, Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinin yüksek dağlık alanlarında yayılış gösterir.
Ülkemizin bazı yörelerinde "Karakuş" olarak tanınır.

-derlemedir-