Arama


Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
23 Temmuz 2016       Mesaj #111
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye

ARTEMOVSK

ya da ARTYO- MOVSK, Ukrayna’da kent, Donbas'ta, Donets'in kuzeyinde: 89 000 nüf. Tuzlalar. Bu kent ile Artem kenti, adlarını, Ar- tem lakabıyla anılan rus devrimcisi Fe- dor Andreyeviç Sergeyev’den (1883- 1921) almışlardır.

ARTENE

a. Denize. Yelkenli gemilerde direğin ortasına yakın bir yere eğik konumda bağlanan seren. (Üstünde üçgen yelken açılır.)

ARTER

a. (fr. artere; yun. arteria, atardamardan). ATARDAMAR’ın eşanlamlısı.

ARTERİEKTOMİ

a. (fr. artĞriectomie; yun. arteria, atardamar, ve ektome, kesip atma'dan). Atardamar iki yerinden bağlanarak arada kalan parçanın kesilip çıkarılması.

ARTERİT

a. (fr. arterite). ATARDAMAR iltihabının eşanlamlısı.

ARTERYOORAF

a. (fr. artĞriographe; yun. arteria, atardamar, ve graphein, yaz- mak’tan). Atardamar atışlarını kaydetmeye yarayan aygıt. (Eşanl. SFİGMOGRAF.)

ARTERYOLİT

a. (fr. artĞriolithe; yun. arteria, atardamar, ve lithos, taş’tan). Patol. Aterom oluşumu sırasında atardamarların çeperlerindenoluşan kalker birikintisi.

ARTERYOLOSKLEROZ

a (fr artârio- loscterose; lat. arteriola, atardamarcık, ve yun. skleros, sert’ten). Atardamarcık çeperlerinde anormal sert doku gelişmesi.

ARTERYOPATİ

a. (fr. artĞriopathie; yun. arteria, atardamar, ve pathos, hastalıksan). Nedenlerini ve belirtilerini göz önüne almadan her türlü atardamar hastalığını belirtmek için kullanılan terim.

ARTERYORAFİ

a. (fr. artâriorraphie; yun. arteria, atardamar, ve rhaphe, dikiş’ ten). Atardamarın dikilmesi. (Damar diki- minin bir çeşididir.)

ARTERYORAJİ

a. (fr. artĞriorragie; yun. arteria, atardamar, ve rhegnymai, fışkırmak’tan). Atardamar kanaması.

ARTERYOTOMİ

a (fr artĞriotoçnie; yun. arteria, atardamar, ve tome, kesme' den). Atardamar çeperinin ameliyatla’ya- rılması. (Çoğu zaman bir kan pıhtısı çıkarılması için yapılır.)

ARTETA

(Aurelio), İspanyol ressam (Bil- bao 1879 - Mexico 1940). Bask okulunun en büyük sanatçılarından biri olan Arte- ta, Madrid’de Banco de Bilbao’nun dekorlarını yaptı. Figürleri geniş ve güçlü- dür.

Kaynak: MsXLabs.org & Büyük Larousse
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
🌘 🚀