Arama


Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
23 Temmuz 2016       Mesaj #113
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye

ARTHOİS

(Jacobus D’), flaman manzara ressamı (Brüksel 1613 - ay y. 1686). Soignies ormanının çeşitli görüntülerini yaptı. Çok süslü bir üslup kullandı. David II Teniers, G. De Crayer, Snijders tarafından bu resimlere birçok atlı, avcı ve çoban figürleri eklendi. Tablolarında ön planda, iki yanı büyük ağaçlarla çevrili çok aydınlık bir kumlu yol görülür. Birçok ressam tarafından taklit edildi. Brüksel ve Prado müzeleri dışında Louvre, Amiens, Lille, Valenciennes, Douai ve Strasbourg müzelerinde yapıtları vardır.

ARTHRACANTHES

a. (yun. arthron, eklem, ve akarıtha, diken'den). Acantha- ria grubundan, ışınsal 20 iğnecikli protist- ler takımı. (9 familya ve 30 cins.)

ARTHROBRANCHİA

a. (yun. arthron, eklem, ve brankhia, solungaç'tan). Kabuklularda, eklentilerin bedene bağlandıkları yerde bulunan solungaç. (Onayak- lıların öbür solungaçlarına podobranchia [bacakların dip bölümüne bağlı] ve pleu- robranchia [beden bölütlerine bağlı] adı verilir.)

ARTHRODİRA

a. Birinci Zaman'da yaşamış, ön bağası az çok geniş, omurgası kısmen kemikleşmiş, göğüs yüzgeçleri genellikle diken biçiminde olan fosil balıklar altsınıfı. (Başlıca örneği coccosteus' tur. Belki de kıkırdak iskeletli balıkların ataları bunlardır.)

ARTHROPLEURA

a. (yun. arthron, eklem, ve pleuron, böğür den). Karbon devrinde suda yaşamış, trilobitlerden daha ilkel, eklembacaklı büyük fosil hayvan. (Hepsi birbirine benzeyen bölütlerinin her birinde bir çift çatallı eklenti bulunur; yedi türü bulunan bu cins tek başına arth- ropleuridea sınıfını oluşturur.

ARTHROPODA

a. Zool. Eklembacaklılar şubesinin bilimsel adı.

ARTHUR

(Chester Alan), amerikalı devlet adamı (Fairfield yakınında Vermont 1830 - New York 1886). iç savaş'ta New York eyaleti savunma bakanlığını üstlen di. Başkan yardımcılığına seçildi (1880). Garfield'in öldürülmesinden sonra A8D başkanı oldu (1881) ve himayeci bir siyaset izledi. Yerine Cleveland geçti (1885).

ARTHUR

TUDOR, Wales prensi (Ludlow, Shropshire, 1486 -1502). Henry Vll’nin büyük oğlu. Aragonlu Catherine ile evlenmesi (1501), ispanya ile yakınlaşmayı sağladı. Dul karısını kardeşi Henry II ni- kâhladı.

ARTHUS

(Maurıce), transız biyolog (An- gers 1862 - Fribourg 1945). Çok kapsamlı olan bilimsel yapıtı, zehirleri, zehirlere karşı sıvıları, anafilaksiyi kapsar. Yerel anafi- laksi olayını bulmuştur.

Arthus

olgusu, aynı yabancı serumun doku içine şırınga edilmesiyle meydanagelen yerel olayların tümü. (Bazen ödem, bazen mikropsuz apse biçiminde belirir. Bu olgu anafilaksinin yerel bir görüntüsüdür.)

Kaynak: MsXLabs.org & Büyük Larousse
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
🌘 🚀