Arama


Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
24 Temmuz 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Başkumandanlık Meydan Savaşı
DUMLUPİNAR MEYDAN SAVAŞİ olarak da bilinir (30 Ağustos 1922),
53320d1469390991 buyuk taarruz ve baskomutanlik meydan muharebesi buyuk taarruz ve baskomutanlik meydan muharebesi1

Yunan işgal kuvvetlerine kesin darbenin indirildiği ve Kurtuluş Sava- şı’nı zafere ulaştıran çarpışma. Başkomutan Mustafa Kemal (Atatürk) tarafından yönetildiği için bu adla anılır. Türk kuvvetleri bu savaşı izleyen 10 günlük sürede, Anadolu’daki Yunan askeri kuvvetlerinin hemen tümünün varlığına son vermiştir.

26 Ağustos 1922’de başlayan Büyük Taarruz’un dördüncü gününde 1. Ordu birlikleri Olucak, Hamurköy, Çalköyü ve Aslı- hanlar üzerinden Dumlupınar’a gitmek isteyen beş Yunan tümenine güneyden saldırmış ve yollarını kesmişti. Düşman, Murat Dağının doğusundaki Kızıltaş Deresi üzerinden ancak Kütahya yönünde ilerleyebilecek durumdaydı. Ama Türk süvari kolordusu bu bölgeyi önceden tutmuş ve düşmanı kuşatmış bulunuyordu. Durumu değerlendirmek ve Büyük Taarruz’u kesin sonuca ulaştırmak için Başkomutan Gazi Mustafa Kemal de önce Akçaşehir sonra da Dumlupınar yakınında karargâh kurarak savaşı buradan yönetti.

Türk kuvvetleri, Büyük Taarruz’un beşinci günü olan 30 Ağustos sabahı Küçük ve Büyük Adatepe mevzilerindeki Yunan birliklerine karşı yoğun bir top ateşi başlattı. Öğleden sonra ateş çemberi içine alınmış olan düşmana Aslıhanlar ve Adatepeler üzerinde piyade saldırısına geçildi. Üzün süren çarpışmalardan sonra, geri çekilmeye başlayan Yunan orduları başkomutanı General Triküpis’in 8 bin kişilik gücü dışındaki bütün Yunan birlikleri ağır bir yenilgiye uğradı. Başkomutanlık Meydan Savaşı yenilgisiyle başlayan Yunan ordusunun geri çekilmesi, 9 Eylül 1922’de İzmir’de noktalandı.

DEVAMI Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM