Arama


Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
29 Ağustos 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Galatasaray lisesi

Ad:  gl2.jpg
Gösterim: 1412
Boyut:  47.2 KB

İstanbul'da öğrenim kurumu; Türkiye'de ilk kez Batı örneğine göre ve lise düzeyinde kurulan okul (1868).

sultan Abdülaziz’in isteği ve sadrazam Ali Paşa ile hariciye nazırı Saffet Paşa'ntn çabalarıyla kuruldu. Türkiye’de fransızca -türkçe öğretim yapan ilk okul oldu. Amacı, her dinden ve ulustan öğrencileri bir okul çatısı altında kaynaştırmak ve Osmanlılık kavramına sağiam bir temel hazırlamaktı. Bunun dışında siyasal etkiler de okulun açılmasında rol oynadı. Adı, önce Mektebi umumi-i idadi olarak belirlendi. Ancak, 11 mayıs 1868 tarihli Takvimi vekayi'de yayımlanan bir ferman ile okula Sultani adı verildiği ve Galatasarayı’nın bu okula ayrıldığı duyuruldu. O dönemde Galata sarayı'nda öğretim yapan Askeri idadi-i umumi, Kuleli binasına aktarıldı.

Galatasaray mektebi sultanisi, öğretime resmen 1 eylül 1868'de başladı. Okul, açılır açılmaz içeriden ve dışarıdan birçok tepkiye hedef oldu: papa Pius IX. osmanlı uyruğundaki katolik ailelerden çocuklarını Galatasaray’a verecek olanları aforoz edeceğini duyurdu; ermeni katolik patriği katolik Ermeniler'in okula girmelerini yasakladı; rum patriği okulda yunanca öğ- retilmeyişini bahane ederek rum çocukların okula girmelerini engelledi, rus elçisi ignatiev rusça öğreten bir okulun açılmaması durumunda Galatasaray’ın kapatılmasını isteyen bir nota verdi; hahambaşı, okul müdürünün transız oluşunu öne sürerek musevi çocukların okula yollanmamasını istedi; şeyhülislam, hıristiyarı ve müslüman öğrencilerin aynı çatı altında okumalarına karşı çıktı. Londra’da Namık Kemal'in yönetimindeki Hürriyet gazete si, okul aleyhinde yayın yaptı; harbiye nazırı, Galatasaray'a ikinci müdür olarak atanan Askeri idadi'nin ders nazırı kaymakam (yarbay) İsmail Bey'in bu görevi kabul etmesini engelledi. Bütün bu olumsuz tepkilere karşın, okul 341 öğrenciyle öğretime başladı.

Öğrencilerin üçte biri türk- tû ve sınavla parasız öğrenim görebilme hakkı yalnız türk çocuklarına tanınryııştı. Lise düzeyindeki öğrenim süresi 5 yıldı, sonra orta ve ilk kısımlar kurularak, öğrenim süresi 12 yıla çıkarıldı. Öğretim türkçe -fransızca olarak verildi. Fransız imparatoru Napoldon III okula zengin bir kitaplık armağan etti. Okulun ilk müdürü M. De Salve idi. ilk osmanlı müdürü Vahan Efendi (1872), ilktürk müdürü Alı Suavi (1876) oldular. Okul, yatılı ve gündüzlüydü. Hem türkçe hem fransızcadan sınav veren öğrenciler Mektebi sultanı diplomasına hak Sadrazam Âli Paşa’nın ölümü (1871) ve Fransa'nın Almanya karşısında yenik düşerek Avrupa’daki önem ve saygınlığını o dönem için yitirmesi üzerine Galatasaray'a yeniden ağır eleştiriler yöneltilmeye başlandı. Okul. 1873'te Gülhane parkı n dakı Tibbiye binasına, Tıbbiye de Galatasaray'a taşındı. 1874’te Abdülaziz’in Tak vimi vekayi’de yayımlanan bir iradesiyle okul, yükseköğrenim aşamasını da kapsayacak biçimde yeniden düzenlendi. 1875’te Mektebi âliye-i sultaniye adı altında Galatasaray hukuk mektebi, Galatasaray edebi mektebi ve Galatasaray mühendisin i mülkiye ya da Turuki meabir adlarıyla üç fakülte kuruldu. 1877’de bu kuruluşun adı Darülfünunu sultani'ye çevrildi.

Galatasaray sultanisi, 1876 da yeniden eski binasına taşındı. 22 şubat 1907’de yanan bina yerine, günümüzdeki yapıldı.

Cumhuriyet’in ilanından (1923) sonra Galatasaray sultanisi’nirı adı Galatasaray lisesi olarak değiştirildi; "ehliyet’1 sistemi kaldırılarak “diploma” sistemi getirildi; türkçe-fransızca öğrenimi birleştirildi. Okula orta kısmın yanı sıra bir de ticaret bölümü eklendiyse de (1924), bu bölüm 1932’de kaldırıldı. 1929’da genel tarih ve coğrafya gibi kültür derslerinin türkçe okutulması karara bağlandı. Okulun öğrenci sayısı 1 600’e çıkarıldı (1930). 1963’te ilkokul öğrencileri Ortaköy’deki feriye saraylarından birinde öğrenim görmeye başladılar. 1967’den sonra okula kız öğrenciler de alındı. 1969’da ilkokui bölümü kaldırılarak bu bölümün bulunduğu binaya gündüzlü ortaokul öğrencileri yerleştirilen Türk-fransız ilişkilerinde özel bir yeri bulunan Galatasaray lisesi nin 1968 de 100. kuruluş yıldönümü görkemli törenlerle kutlandı Törenlere de Gaulle de katıldı 1981 yılında Galatasaray eğitim vakfı kuruldu 14 nisan 1992 de, Fransa cumhuı başkanı F Mitterand’ın ziyareti sırasında imzalanan antlaşmayla Galatasaray eğitim öğretim kurumu (GEÖK) oluşturuldu Kurum bünyesinde, 1933 - 1994 ders yılı itibariyle, ilkokul yeniden açılmakta, lise I 600 öğrencisiyle geleneksel yerini korumaktadır. GEÖK yükseköğretim kurumlan. Devlet bilimleri yüksekokulu ve Yüksek teknoloji okulundan oluşurken, lisansüstü öğretim kurumlan olarak Adale! ve idare yüksekokulu ile ileri teknoloji yüksekokulu öngörülmektedir

Kaynak: Büyük Larousse
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 4 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM