Arama


Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
15 Eylül 2016       Mesaj #49
Safi - avatarı
SMD MiSiM

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?


  • 1 adet ramazan pidesi 8 dilim ekmeğe eşit olduğunu
  • Yaz meyveleri olan karpuz ve kavunun yüksek su içeriğine sahip olmanın dışında yüksek miktarda da şeker içerdiğini
  • Yaz aylarında kışa göre daha fazla suya ihtiyaç duyduğumuzu
  • Kirazın ödem atıcı özelliğinin olduğunu, hurmanın ise lifli yapıda olup kan şekerini dengelediğini
  • Düşük tansiyon problemi yaşayanların her gün 1-2 şişe madensuyu ile tansiyonu dengede tutabileceğini
  • Kendinizi aç bırakarak zayıflayamayacağınızı, önemli olanın günlük harcadığınız enerjiden daha az kalori alarak dengeli beslenmek olduğunu
  • Tüketilen yağın cinsi ne olursa olsun 1 gr'ının 9 kalori içerdiğini
  • Diyete başlamadan önce mutlaka kan tahlillerine bakılması gerektiğini
  • Sabah hafif bir kahvaltının ardından yapılacak 1 saatlik tempolu yürüyüşün yağ yakmada etkili olduğunu
  • Kadınlarda bel çevresinin 88 cm'in, erkeklerde ise102 cm'in üstünde olmasının obezite ve kalp damar hastalıkları riskini arttırdığını
  • Kabızlık probleminizi çözmede kuru eriğin mucizevi olduğunu

RAMAZANDA NEDEN KİLO ALIYORUZ?


Bu sene ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesi nedeniyle 14-15 saati bulan açlık maratonu, doğru yol uygulanmazsa bedeninizi zora
sokabilir. Sıcaklarla birlikte vücuttan atılan su ve sodyum nedeniyle ani tansiyon düşmeleri ve sıcak çarpmalarına dikkat etmeniz gerekmektedir.
Ramazanda karşınıza çıkabilecek bir başka tehlike de kilo alma tehlikesidir. İşte yapılan yanlışlar ve ramazanda uygulamamız gereken beslenme
adımları.

  • Bedeniniz uzun süreli açlık sonucunda kendini daha yavaş çalışmaya koşullandıracaktır. Metabolizma hızınız yavaşlayacak ve minimum enerji harcamasıyla vücudunuz günü tamamlamak isteyecektir. Bu durumda aldığınız enerji harcadığınız enerjiden fazla olursa kilo almaya başlarsınız. İftardan 1-1.5 saat sonra yapacağınız 30dak-1 saatlik yürüyüş enerji harcamanızı arttıracak ve vücudunuz biraz daha hız kazanacaktır.
  • Kilo almak istemiyorsanız mutlaka sahura kalkın. Oruç öncesinde en az 4-6 öğün ile beslenirken, ramazanla birlikte bir anda 2 öğünlü beslenme planına geçmek durumunda kalan bedeninizi sahurdan mahrum bırakmayın. Bu durumda sahur sizin kahvaltınız yerine geçecektir. Unutmayın kahvaltı günün en önemli öğünü olduğuna göre sahurda ramazanın en önemli öğünüdür. Uykunuzdan biraz feragat edebilirsiniz.
  • Sıcak havalarda kişilerin su ihtiyaçları daha da artar. İçinde bulunduğumuz sıcak yaz aylarında ortalama 2.5-3 lt suya bedenimiz ihtiyaç duyar. Bu nedenle sahurda en az 1 lt, iftar ve sonrasında ise 1.5-2 lt su içmeye özen gösterin. Vücudunuza ihtiyacı olan kadar su alırsanız kilonuzu dengede tutabilirsiniz.
  • İftarda menü planlamasını iyi yapın. Başlangıç için kahvaltılıklar ve hurma yerinde bir karar olacaktır. Daha sonrasında 1 kase çorba ile devam edebilirsiniz. Çorbadan sonra 30 dakikalık bir ara hem midenizi dinlendirecek hem de kan şekerinizin çok hızlı yükselmesini engelleyip kilo almanıza engel olacaktır. Sonrasında ise hafif yemek tercihleriyle devam etmelisiniz. Izgara et veya tavuk, kıymalı veya etli sebze yemekleri, hatta fırında veya buğulama balık alternatifleri tercihleriniz arasında olmalı.
  • Ramazan pidesine dikkat! Bu son derece iştah açıcı ramazanın simgesi olan pide, fazla yenirse kilo aldırabilir. Tam buğday ekmekleri belli bir süre sonra içerisindeki posa nedeniyle daha çabuk tokluk hissetmenize neden olurken pide sizi çabuk acıktırabilir. Bu nedenle de yedikçe daha çok yeme isteği uyandırır. 1 adet pide yaklaşık 8 dilim ekmeğe denktir.
  • Sahur da gün boyunca tok tutacak yiyeceklerden yiyin. Yumurta bunların başında gelmektedir. Özellikle haşlanmış şekilde 1 tane yumurta sizi gün boyu tok tutacaktır. Bunun yanında peynir, tam buğday ekmeği, ceviz, yoğurt, makarna ve bulgur da tok tutacak olan besinlerdir.
  • Son olarak tatlı tüketimine dikkat edin. Şerbetli ve hamurlu tatlılar bir anda fazla kalori ile kilo almanıza neden olabilecektir. Böyle tatlıların yerine küçük bir parça güllaç veya 1 porsiyon sütlü tatlı yiyebilirsiniz.

BAYRAMDA SAĞLIKLI BESLENMENİN YOLLARI


Ramazan boyunca 2 ana öğün olan iftar ve sahurla birlikte 1 veya 2 ara öğünde iftardan sahura kadar yaptığımızdan dolayı yavaş yavaş öğün sayısını arttırmalıyız. Sabah kahvaltısı öğle yemeği ve akşam yemeğine 2 ara öğün ilave edip toplam 5 öğün ile bayrama başlayabilirsiniz. Bayramın
son günü öğün sayısını 6-7 ye kadar çıkartabilirsiniz.

Mutlaka güne kahvaltı ile başlayın. Kahvaltınız da esmer ekmek, yumurta, peynir domates, salatalık, maydanoz ve Omega 3 kaynağı ceviz bulunsun. Şeker hastası değilseniz bal veya reçelde kahvaltınıza ekleyebilirsiniz. Kahvaltınızı çok hafif geçiştirirseniz daha sonrasında çabuk acıkabilirsiniz ve başka yiyeceklerden kontrolsüz tüketebilirsiniz.

Tuz tüketimine dikkat edin. Yemekleri fazla tuzlu yapmayın ve masaya tuzluk getirmeyin. Yemeklerinizin lezzetini daha çok baharatları kullanarak sağlayın.

Misafirliğe giderken kararlı olun. Size fazla geleceğini düşündüğünüz ikramları reddedebilir veya porsiyon miktarlarını daha az isteyebilirsiniz.

Ramazanda azalan sıvı tüketimini arttırın. Özellikle sıcak yaz aylarına gelen bu bayramda yetişkin bireyler günde 2-2.5 lt su içmelidirler. Kahve ve çay tüketimlerinizi su tüketiminize dahil etmeyin. Günde 2 fincana kadar kahve içebilirken çayınızı da açık ve limonlu içmeyi tercih edin. Şeker kullanmayın.

Gün içerisinde ikram edilen çikolata ve şekerlemelerden yemek yerine bir ara öğün seçeneği olarak sütlü tatlıları tercih edebilirsiniz. Bu şekilde fazla kalori almaktan kaçınmış olur hem de tatlı yeme isteğinizi gidermiş olursunuz. Ancak çikolata yemek istiyorum diyorsanız bitter çikolatayı tercih edebilirsiniz ve yanında 1 çay bardağı kadar süt içerek kan şekerinizi dengeleyebilirsiniz. 1 porsiyon künefe yaklaşık 430 kalori iken 1 porsiyon sütlaçın 200 kalori olduğunu unutmayın.

Bayram beslenmenizde her gün mutlaka posa içeriği yüksek en az 3 besin bulundurun. Posa miktarı fazla olan besinler, kuru baklagiller, tam buğday ekmekleri ve tam buğday unlarıyla yapılmış tüm ürünler, sebzeler, meyveler (özellikle kabuklu yenenler ve kuru meyveler), fındık, bulgur gibi besinlerdir.

Yatmadan önce tarçınlı süt için. Tarçın hem kan şekerini dengelemesi hem mideyi rahatlatması hem de kuvvetli bir antioksidan olması yönüyle çok faydalı bir baharattır.

Küçük yürüyüşler yapmayı ihmal etmeyin. Gün içerisinde yapacağınız 30-45 dak. yürüyüşler ile hem formunuzu korumuş hem de bağırsak hareketlerinizi de arttırarak olası kabızlık problemlerinden kurtulmuş olacaksınız.

Son olarak bayram tatilini açık büfe servislerle süsleyen otellerde geçirecek olanlar, açık büfede sağlığı arayın. Kızartmalar, yoğun soslu yağlı yiyecekler ve kalorili içecekler yerine ızgara etler, zeytinyağlılar, salatalar ve meyvelere yönelin. Tabağınıza gördüğünüz her yiyecekten almayın. Küçük miktarlar alıp yemeklerinizi daha yavaş yemeye özen gösterin.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM