Arama


Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
19 Eylül 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM

CİHAN ŞAH


(Muzafferettin)
[1405-1467]
karakoyunlu hükümdarı (1438-1467).

Kara Yusuf’un oğlu. Babası tarafından Sultaniye valiliğine atandı (1415). Timur'un oğlu Şahruh'a karşı savaşa giden babasının Ucan yaylasında ölmesi üzerine (1420), Sultaniye'den ayrıldı ve ağabeyi Bağdat valisi Şah Mehmet'in, daha sonra büyük ağabeyi İskender’in yanına gitti. İskender öldürülünce Irak dışında tüm Karakoyunlu ülkesine egemen oldu (1438). Tiflis'i ele geçirdi (1440). Bağdat’a girdi (1446). Şahruh'un ölümü (1447) üzerine sultan ve hakan unvanlarını aldı. Timuroğulları arasında çıkan taht kavgalarından yararlanarak Kazvin ve Sultaniye'yi topraklarına kattı. Akkoyunlular'dan Erzincan, Urfa ve Mardin’i aldıktan sonra Diyarbakır’ı kuşattı (1451).

Kendisini metbu tanıyan akkoyunlu hükümdarı Cihangir Mirza ile barış yaptı. Daha sonra Fars ve Şiraz bölgelerinin tümüne egemen oldu. Cürcan’ı ele geçirerek (1458) Harizm ve Mangişlak bölgelerinde yaşayan türkmen boylarını kendisine bağladı, Horasan’ı egemenliği alanına kattı. Oğulları Haşan Ali ve Pir Budak'ın'ayaklanmalarını bastırdı. Komşuları OsmanlIlar ve Memluklar ile iyi ilişkiler geliştirirken, kendisi için gitgide büyüyen bir tehlike olarak gördüğü akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan’ın üzerine yürüdü (1467), başarı sağlayamadığı gibi Akkoyunlular'ın baskınına uğradı ye öldürüldü (1467).

Ülkesinin bilim ve sanatının gelişimine önemli katkıları olan Cihanşah döneminde, Karakoyunlu devleti en parlak çağını yaşadı. Tebriz’de Gökmedrese'yi (Muzafferiye medresesi) yaptırdı. "Hakiki" mahlasıyla türkçe ve farsça şiirler yazdı.

Kaynak: Büyük Larousse
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM