Arama


kenan23 - avatarı
kenan23
Kayıtlı Üye
23 Eylül 2016       Mesaj #4
kenan23 - avatarı
Kayıtlı Üye
Ergenlik, yetişkinliğe geçiş dönemidir. Ergenlik genel olarak 12-20 yaş olarak kabul edilir. Bu dönem kadınlarda 8-13, erkeklerde ise 10-15 yaşları arasında başlar. Kız ve erkek çocuklarda farklı fizyolojik ve psikolojik belirtileri bulunmaktadır. Ergenlik, bireyde çocuksu tutum ve davranışlarının yerini yetişkinlik tutum ve davranışlarının aldığı, cinsiyet yetilerinin kazanıldığı, bireyin erişkin rolüne psikolojik ve somatik olarak hazırlandığı dönemdir. Çocukluk çağı olarak adlandırılan yaşlarda, sosyal toplum bilinci (süperego) gelişmemişken, ergenlik dönemine giren gençlerde toplumsal kabullenilme, bir grubun parçası olma (süperego ve ego) kavramları gelişir. Vücut hormonlarından cinsiyet ile ilgili olan (sekonder cinsiyet hormonları) östrojen veya androjenlerin üretimi bu dönemde artış yaptığından ergen adayının psikolojisi sebepsiz değişimler gösterir.

Kız çocuklarda ergenlik belirtileri:

Regl görme
Boy uzaması
Memelerde büyüme
Kalçalarda genişleme
Koltukaltı ve genital bölgede kıllanma
Kalça ile basenlerde yağlanma
Yüzde sivilce siyah noktalar ve yağlanmalar
Erkek çocuklarda ergenlik belirtileri:

Rüyalanma
Testis ve peniste büyüme
Koltukaltı ve genital bölgede kıllanma
Hızlı boy artışı
Yüzde sivilce siyah noktalar ve yağlanmalar
Ses kalınlaşması
Gırtlakta kıkırdak oluşumu
Ergenlik dönemi sağlık problemleri:

1)Depresyon: Ergenlerin yüzde 40′ı depresyon periyotları yaşar. Genellikle hormonâl değişiklikler, hayattaki değişiklikler ve görünümleri hakkındaki eleştiriler ile ilişkilidir.

2)Yeme Bozuklukları: obezite, anoreksiya-nevroz, blumia

3)Madde Kullanımı

Ergenlik döneminde birey, kimlik karmaşasına girer. Başkasına özenerek onun gibi olmak ister ya da başarısız kimliklerle bunalıma girer. Bu dönemde aile her zaman, ergenin yanında olmalıdır. Ergenler bu dönemde sakarlaşırlar. Bu sakarlaşmalarının altında yatan neden; bu dönemde aşırı büyümeleri ve boyunun uzamasıdır. Orantısız olarak uzayan kol ve bacaklar, dengesizliğe sebep olmaktadır. Bu dönemde ergenlere, azarlanıp kızılmamalı, aksine bu durumu geçiştirmelidir.

Odasında yalnız kalmak isteyen ergenlerin de, anneleri üstüne gitmemelidir. Yalnız bırakmalı fakat onunla iletişimini arkadaş gibi kurmalıdır. Bir süre sonra kız çocuğu, annesinin her zaman yanında olduğunu hissedecek ve artık müziklerle şarkılarla avunmak yerine, annesiyle dertleşerek rahatlayacaktır. Ona cinsellik ve seks hakkında gerekli bilgilendirmeyi verin. Çünkü bu bilgiye sahip olmayan ergenler, interneti kötü şekilde kullanırlar. Kimlik arayışına girdikleri için de, kendi bedenini ve diğerlerinin bedenini keşfetmek isterler. Ergen kızlar, ergenlik döneminde ilgiye ve sevgiye ihtiyaç duyarlar. Bu dönemde, kızlar flörtlerinden ayrıldıktan sonra ağladıklarında ya da başka bir sebep yüzünden üzüldüklerinde, yaslanacak bir omuz ve başını okşayacağı bir el arar. İşte bu yüzden kız çocuklarınızla fiziksel olarak teması her zaman kullanın.

Dokunmak sevgiyi aktarır, iyileştirir. Düzenli uyku uyumaları da onların streslerini azaltır ve anneyle olan iletişimi kolaylaştırır.ergen

Kaynak:

Ebeveynler İçin Ergenlik Sorunları ve Çözümleri

Ebeveynler İçin Ergenlik Sorunları ve Çözümleri - Hamilesin .net | Hamilelik Belirtil



Rasyonel Psikoloji
Son düzenleyen Safi; 24 Eylül 2016 00:00