Arama

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
15 Ekim 2016       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM

DÜŞÜNCEYİ GELİŞTİRME YOLLARI

Anlatım biçimi ile düşünceyi geliştirme yolları farklı kavramlardır. Düşünceyi geliştirme yolları anlatın biçimlerinin içinde kullanılır. Mesela, açıklayıcı anlatımda, tanımlama, karşılaştırma, sayısal verilerden yararlanma kullanılabilir.

TANIMLAMA
Bir kavram yada varlığın ne olduğunun anlatılmasıdır. Tanım "nedir” sorusuna verilen cevaptır.

KARŞILAŞTIRMA

En az iki farklı düşünce, durum ya da varlığın birbiri ile benzer veya zıt yönlerinin ortaya konarak aralarındaki farkın ortaya çıkarılmasıdır. "Ali Mehmet'ten daha çalışkandır.” derken Ali ile Mehmet karşılaştırılmıştır. "Ali sınıfın en çalışkanıdır.” derken Ali tüm sınıf ile karşılaştırılmıştır.

ÖRNEKLENDİRME
Anlatılan konu ile ilgili örneklerin verilmesidir. Konuyu daha anlaşılır yapmak veya kanıtlamak için kullanılır.

TANIK GÖSTERME
Yazarın görüşüne destek bulmak için başka birinin, o konudaki bir sözünün alıntı yapılmasıdır. Örnekleme ile karıştırılmamalıdır. Tanık göstermede kavramlar ve varlıklar yerine birinin sözü verilir.

BENZETME
Bir kavramın yada varlığın diğerine ait özellikle anlatılmasıdır. 4 öğesi vardır ama hepsi kullanılmayabilir.
Aslan gibi güçlü adam
Benzetilen Ben. Edatı Ben. Yönü Benzeyen

SAYISAL VERİLERDEN YARARLANMA
Düşünceyi kanıtlamak için sayılardan, istatistiklerden, araştırma sonuçlarının verilerinden yararlanmaktır.

DUYULARDAN YARARLANMA
Görme, tatma, duyma, dokunma ve koklama duyularının yazıda kullanılmasıdır. Yazar bu duyuları ile hissettiklerini anlatır. Bazen bir duyunun özelliği başka bir duyuya aktarılabilir.
Ör: Birden bire acı bir çığlık duyduk.
(Acı sözcüğü tatma ile ilgili bir duyu iken, bu cümlede duyma ile ilişkilendirilmiştir.)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM