Arama

Görüş Nedir? - Tek Mesaj #2

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
18 Ekim 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
GÖRÜŞ
—ANSİKL. Meteorol. Havanın saydamlığı çok kesin biçimde ölçülebilir. Ama uygulamada çok hızlı ölçüm sağlayan hemen hemen eşdeğer bir kavram kullanılır: Yatay görüş uzaklığı sınırı ya da kısaca görüş uzaklığı. Görüş uzaklığı kilometre olarak ya da kimi kez O'dan 9'a kadar kodlanmış bir ölçeğe göre değerlendirilir. Bu ölçümleri yapmak için her istasyon, uzaklığı bilinen kimi doğal engebeleri (çan kulesi, tepe vb.) belirler. Dört yönde yapılan ölçümlerle elde edilmiş dört değerin ortalaması alınır.

Görüş uzaklığı havadaki katı cisimlerin ve su buharının yoğunluğuna bağlıdır. Ilıman bölgelerde görüş uzaklığı ilkbaharda maksimum düzeye ulaşır; çünkü bu mevsim havanın en kuru ve en devingen, dolayısıyla en temiz dönemini oluşturur. Arktik ve kutup havası, tropikal havadan daha açıktır (burgaç olayı). Deniz üzerindeki kütle de, bulutluluk koşulları aynı olmasına rağmen karadaki kütleden daha açıktır (hava kirliliği olayı). Öte yandan karaların hemen üstündeki havanın kirliliği yüzünden yükselti arttıkça görüş uzaklığı büyür. Ayrıca yükseldikçe ufuk çizgisi (ya da en büyük görüş uzaklığı) geriler.

—Topbil. Görüş yönlendiricileri ya da önderleri, dahil olduğu grup üyelerinin belirli alanlardaki görüşlerinin oluşumunda etkili olan kişi. (Doğruluğu 1940 ABD seçim kampanyalarında yapılan gözlemlerle ortaya konan bir kurama göre, görüş yönlendiricileri basın, radyo, televizyon gibi iletişim organlarından aktarılan bildiriler için aracı konumundadırlar.)

—Topruhbil. Görüş, bir toplumsal grubun ya da bir bireyin bağlı olduğu değerler sistemi hakkında bilgi verici niteliktedir (kadınsevmez bir kişi, bir erkeğin düşünsel yeteneklerinin bir kadına göre daha üstün olduğunu düşünecektir). Açık ve dile getirilmiş bir yanıt olarak görüş gözleme ve ölçüme elverişlidir. (Örn. yeni bir ürünün örneklerinden hareketle gerçekleştirilen bir anket.) Az çok kalabalık bir kesimin görüşlerini sondaj yoluyla öğrenmek, özellikle pazarlama yöneticileri ve siyasetçiler için çok önemlidir.

Kaynak: Büyük Larousse
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM